La Luxemburg a fost joi spre vineri o noapte lungă. Eurogrupul, respectiv miniștrii de Finanțe ai statelor care au adoptat moneda unică europeană, au reușit să ajungă la un acord privind un buget propriu al celor 19 state membre ale monedei unice. Devine astfel realitate o ambiție a președintelui Franței, Emmanuel Macron, chiar dacă, așa cum relatează corespondentul RFI, cifrele au fost amplu dezbătute și mult mai reduse față de ambițiile inițiale.
Din surse informate, corespondentul citat a aflat că cifrele emise de Emmanuel Macron, considerate mult prea ambițioase, au fost contestate de Germania, Olanda și țările nord-europene, partizane ale rigorilor bugetare. Până la urmă, relevă corespondentul RFI, bugetul zonei euro nici nu va purta acest nume. El se va numi «Instrument bugetar pentru convergenţă și competitivitate» (IBCC). Principiul său de funcționare este să permită celor 19 țări membre să-și apropie economiile, având în vedere că moneda unică euro nu a permis, singură, acest lucru.
17 miliarde de euro, de-a lungul a șapte ani
De precizat că nu toate detaliile au fost finalizate. Astfel, o problemă esențială, modul de finanțare, nu a fost stabilit. Apoi, ideea unei taxe pe tranzacțiile financiare, care ar putea alimenta direct bugetul, nu este nici ea definitiv rezolvată. Dimensiunea bugetului zonei euro va depinde de bugetul UE, actualmente în curs de negociere. Pentru moment, este evocată suma de 17 miliarde de euro repartizați pe o perioadă de 7 ani, ceea ce este sub ambițiile inițiale. Reprezentantul Franței, Bruno Le Maire, consideră însă că ceea ce s-a obținut la dezbaterile Eurogrupului din Luxemburg este un bun punct de plecare pentru a se începe, în sfârșit, o coordonare a politicilor economice.
Olanda pune frână
Decizia luată la Luxemburg este un pas important din punct de vedere politic, dar se află încă într-un «stadiu limitat». Franța și țările din sudul Europei, partizane ale unei mai mari solidarități, se lovesc de reticențele țărilor nord-europene, în frunte cu Olanda. O prudență vizibilă s-a manifestat față de dimensiunea viitorului buget al zonei euro, ce va fi lansat în 2021, precum și în ceea ce privește finanţarea lui. Acestea nu vor fi precizate decât în toamna acestui an, în cadrul mai larg al negocierilor privind bugetul general al UE, în care va fi integrat și IBCC. Singura certitudine în acest moment: dimensiunea de plecare a bugetului zonei euro va fi limitată și foarte departe de ambițiile inițiale ale Parisului.
Sediul viitoarei Autorități europene de lucru – Bratislava
Din capul locului s-a avut în vedere că sediul viitoarei Autorități a bugetului zonei euro să fie stabilit într-o țară europeană din Est. Joi, toate țările membre ale UE au tranșat în favoarea capitalei slovace, Bratislava, în defavoarea Nicosiei, Rigăi sau Sofiei. Această Autoritate, cu puteri limitate, va trebui să susțină cooperarea între agențiile naționale în lupta contra dumpingului social. Va avea în mod special misiunea de a veghea la respectarea regulilor de mobilitate a muncitorilor. În jur de 17 milioane de europeni trăiesc sau muncesc într-un alt stat membru al UE, un total care s-a dublat în ultimii 10 ani.