Președintele Trump este acuzat că utilizează Pentagonul în scopuri politice
Mark Esper, ministrul american al Apărării, s-a desolidarizat public de președintele Donald Trump, opunându-se, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurării de trupe în teatrul manifestațiilor antirasiste împotriva uciderii de către poliție a unui om de culoare. „Nu sunt în favoarea decretării stării de insurecție”, a declarat Mark Esper, făcând referire la singurul decret ce ar permite în mod legal președintelui să desfășoare soldați activi împotriva cetățenilor americani, și nu rezerviști ai Gărzii naționale.”Opțiunea de a utiliza soldați activi nu ar putea fi decisă decât in extremis, în situațiile cele mai urgente și cele mai dramatice”, a spus ministrul Apărării, precizând că, „în acest moment, noi nu ne aflăm într-o astfel de situație”. Din surse informate s-a aflat că ministrul Apărării a organizat – în regim de mare urgență – o conferință de presă în urma criticilor puternice venite din partea unor foști și actuali militari la adresa răspunsului dat crizei actuale. Pe acest fond, Mark Esper s-a declarat în dezacord cu președintele Trump care luni, pe un ton marțial, anunțase desfășurarea a „mii de soldați bine înarmați” și a unor importante efective ale poliției la Washington pentru a pune capăt „revoltelor” și „jafurilor”.
Marți seară, Pentagonul informase despre pre-poziționarea a „multiple unități de soldați ai activului armatei terestre” în împrejurimile capitalei americane, „cu titlu de măsură preventivă și pentru a putea sprijini autoritățile civile”.
Acuzat că s-a lăsat utilizat de către Donald Trump în scopuri politice, ministrul Apărării și-a exprimat regretul că a calificat străzile americane drept „câmp de luptă”, expresie curentă în lexicul militar.
Mark Esper se scuză pentru terminologia folosită
Așa cum s-a exprimat un înalt responsabil de la Pentagon, sub anonimat, invocând „jargonul militar”, Mark Esper a justificat utilizarea unor termeni moșteniți din trecutul său de ofițer în armata terestră. Este termenul utilizat în mod obișnuit pentru descrierea unei zone de operațiuni, a explicat sursa mai sus amintită. „Nu a fost o formulă dirijată împotriva populației și cu certitudine nici împotriva concetățenilor noștri americani, așa cum unii au sugerat… Ar fi trebuit să utilizez o altă formulă pentru a nu crea interpretări sau a sugera că suntem pe cale de a militariza chestiunea. Fac tot posibilul să rămân apolitic și să evit situațiile ce pot apărea politice… Uneori reușesc, alteori nu”, a continuat explicațiile sale Mark Esper. Domnia sa l-a apărat pe şeful Statului Major, generalul Mark Milley, care a fost filmat mergând în ținută de camuflaj în spatele președintelui Trump, imagini reluate rapid de Casa Albă într-un video cu accente electorale. Militarii prezenți, a explicat ministrul Mark Esper, purtau uniformă de teren, uniformă adecvată când se lucrează într-un centru de comandament și când se merge la inspectarea trupelor.
Ce se află în spatele scuzelor
Surse informate, citate de agențiile de presă, spun că, pe fondul unei „tulburări palpabile” în rândul militarilor, în condițiile în care minoritățile sunt larg reprezentate până la nivelul Statului Major, ministrul Apărării a evocat personal, pentru prima oară, moartea lui George Floyd provocată de violența polițiștilor. „Moartea lui George Floyd, a spus Mark Esper, este o crimă oribilă și polițiștii implicați ar trebui trași la răspundere… Rasismul există în America și noi trebuie să recunoaștem acest lucru și să facem posibilă combaterea și eradicarea lui”.
Șeful Statului Major al Forțelor armate aeriene, generalul Dave Goldstein, a adresat încă de marți comandanților de unități o scrisoare în care a calificat uciderea lui George Floyd drept „tragedie națională” și a anunțat organizarea unei dezbateri asupra rasismului.
De-asta ne ducem de rapa ca fiecare caprar interpreteaza legea dupa capu lui, fa Dave, fa !
NU TE RADE FA MARC, FA, CA AICI E VORBA SI DE TINE !