Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser, vrea să extindă controalele la frontieră până anul viitor, când vor intra în vigoare noile reguli europene în ceea ce privește azilul. Social-democrata consideră că verificările suplimentare ajută la reducerea migrației ilegale, dar este criticată de Verzi, potrivit Deutsche Welle.
Ministrul de interne al Germaniei vrea să mențină controalele la frontieră
Nancy Faeser dorește menținerea unor controale mai stricte la frontierele Germaniei cu Polonia, Austria, Elveția și Cehia, pentru a combate migrația ilegală până la intrarea în vigoare a noului sistem european de azil.
„Pentru mine, controalele la frontieră ar trebui să rămână atâta timp cât este necesar”, a declarat ministrul federal al afacerilor interne, într-o vizită la Gorlitz, la granița cu Polonia.
„Am obținut un mare succes în reducerea migrației ilegale, lupta împotriva traficanților a fost foarte eficientă”, a adăugat Nancy Faeser.
Teoretic nu există controale la frontierele dintre țările din spațiul Schengen, iar excepțiile trebuie autorizate de Comisia Europeană.
Germaniei i s-a permis să introducă verificări limitate ca răspuns la creșterea abruptă a solicitărilor de azil și a implementat și o serie de controale suplimentare în timpul EURO 2024.
Perioada de exceptare de la regulile standard ar trebui să se încheie pe 15 decembrie, dar noile reguli europene pentru gestionarea sosirilor ilegale de solicitanți de azil probabil că nu vor intra pe deplin în vigoare mai devreme de 1 ianuarie 2026.
Tensiuni în coaliția de guvernare din Germania
Faeser, membră a SPD-ului condus de cancelarul Olaf Scholz, a explicat că Germania ar trebui să notifice Comisia Europeană cu privire la prelungirea controalelor, un demers deja criticat de Verzii, una dintre cele două formațiuni alături de care guvernează social-democrații.
Într-o scrisoare deschisă către Comisia Europeană, Verzii au criticat planurile ministrului de interne ca fiind incompatibile cu codul Schengen și au cerut restabilirea deplină a libertății de mișcare.