Ministrul Muncii: Statul ar trebui să încurajeze beneficiarii de ajutor social să-și găsească de lucru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, afirmații dure la adresa ANOFM. Aceasta a criticat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) pentru că nu încurajează să își găsească un loc de muncă, potrivit b1.ro.

Violeta Alexandru afirmă că 53 la sută dintre românii care beneficiază de ajutor social sunt înscrişi în sistem de peste cinci ani, potrivit news.ro. Aceasta critică în termeni duri Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) despre care spune că trebuie „să nu mai bifeze târguri de locuri de muncă care se termină într-o oră şi un pic şi la care vin în general beneficiari ai diferitelor forme de sprijin de frică că dacă nu trec pe acolo urmează să fie scoşi din baza de date, respectiv angajatori care se pregătesc, fac eforturi să se prezinte cât mai bine şi care nu au cui să vorbească pentru că nu vine nimeni”.

„Atâta vreme cât ANOFM, instituţia cheie, instituţia pilon care trebuie să gândească politici pentru încurajarea intrării în piaţa forţei de muncă, respectiv măsuri prietenoase, active, cu o bună înţelegere a mediului privat, este o instituţie pasivă, care se ocupă cu plătit subvenţii şi în general cu înregistrarea evidenţelor atât a cererii cât şi a ofertei, mari schimbări nu se vor produce, aşa încât sunt în mijlocul junei mici revoluţii la ANOFM, prin care am încredere că voi trece cu bine li care va duce la o instituţie suplă, care să înţeleagă că lumea s-a schimbat, piaţa muncii s-a schimbat, angajatorii au nevoie de o cu totul altă relaţie şi oamenii care-şi caută un loc de muncă ar trebui să se uite la această instituţie cu încrederea că ea chiar le găseşte un loc de muncă, în acest moment oamenii nu au încredere. Să fim serioşi! Se înregistrează în evidenţele AJOFM cei care nu au altă posibilitate şi dânşii îşi caută, nu vreau să afirm că nu, dar nu reprezintă neapărat persoane care să fie în acest moment cu o calificare superioară şi care îşi găsesc prin metode moderne de căutare un loc de muncă. (…) AJOFM-urile nu-şi exercită rolul de consiliere activă în vederea sprijinirii persoanei să intre pe piaţa muncii. (…) Această funcţie nu este exercitată şi mi-aş dori să o văd mai activă, să nu se mai rezume la ţinerea unei evidenţe, ci să facă un pas mai departe”, a spus ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a criticat politicienii care, spune ea, merg să se fotografieze pe la târguri cu diverși angajatori, fără a cunoaște în esență care sunt nevoile acestora.

Aceasta s-a arătat „determinată” să facă schimbări în acest sistem după ce va discuta cu colegii din minister şi din structurile subordonate acestuia.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Ca sa-i incurajeze sa se angajeze, ar trebui sa faca fabrici si uzine, ca in toata lumea civilizata, in locul celor luate cu jaoca de pesede care a profitat sa bage in faliment unitatile economice ca sa le ia terenurile si cladirile pe degeaba potrivit legilor date de ei in anii 1990-2000

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW