Odată cu venirea iernii, confortul termic devine o nevoie majoră în orice locuință. De aceea, pentru a avea temperatura dorită în încăpere este nevoie să ai în vedere câteva aspecte legate de calorifere. Oferta este destul de vastă, așadar pentru a face alegerea potrivită se impun câteva precizări cu privire la materialul din care sunt fabricate caloriferele, prețul acestora și randamentul pe care îl dau. Designul și prețul sunt de asemenea criterii cărora trebuie să le acorzi atenție.
Caloriferele din aluminiu
Dacă îți dorești un calorifer ușor de manevrat, pe care să-l montezi direct pe peretele din baie, caloriferele din aluminiu sunt soluția optimă. Pe lângă masa redusă, ele au și o durată de viață mare, asigurând o investiție bună. De asemenea, un alt avantaj îl constituie prețul de achiziție, care nu este prea ridicat, alături de varietatea formelor. Un calorifer pentru baie, de pildă, va avea un design modern la un preț modic, oferindu-ți confortul necesar atunci când vei ieși de la duș. În ceea ce privește transferul de căldură, pe cât de rapid se încălzește un calorifer din aluminiu, pe atât de ușor acesta se va răci, cauza reprezentând-o conductivitatea termică a aluminiului. Un alt dezavantaj pe care îl are acest material este rezistența mecanică redusă, din cauza căreia vor apărea deformări vizibile pe suprafață. Astfel, dacă în camera de zi caloriferul poate fi mascat de o perdea, caloriferul pentru baie va păstra la vedere toate șocurile mecanice suferite de-a lungul timpului. Mai trebuie să iei în considerare că acest tip de calorifer are o predispoziție la coroziune electrochimică.
Caloriferele din oțel
Probabil cele mai populare la momentul actual, caloriferele din oțel se află din punct de vedere al masei între cele de aluminiu și cele de fontă, putând și ele să fie manevrate cu ușurință. Prețul este din nou un avantaj, dublat de faptul că aceste calorifere au cel mai bun raport eficiență termică/ preț. Nu prezintă mare inerție termică, distribuind rapid căldura în interiorul casei și pot suporta temperaturi foarte mari ale agentului de încălzire.
În opoziție, durata de viață reprezintă un dezavantaj, caloriferele de oțel fiind proiectate pentru o perioadă de funcționare de 10 – 15 ani. În mod asemănător celor din aluminiu se vor răci ușor, lipsa inerției termice fiind pusă tot pe seama materialului. În ceea ce privește aspectul, caloriferele din oțel sunt majoritatea de tip panou, având un design monoton.
Caloriferele din fontă
Dacă intenționezi să achiziționezi un calorifer din fontă, cu siguranță vei face o investiție pe termen lung, fiind cunoscut faptul că aceste radiatoare au o durată de viață foarte lungă, de circa 30 de ani. Inerția lor termică îți va garanta menținerea confortului termic dorit la mult timp după oprirea căldurii. Un alt avantaj al fontei este rezistența mecanică, sau, altfel spus, caloriferul tău nu va avea urme de șocuri.
Prețul semnificativ mai mare decât în cazul caloriferelor din oțel sau aluminiu este un prim dezavantaj de luat în calcul. În plus, un radiator din fontă este greu, lucru care va face aproape imposibilă fixarea lui în perete. Nu în ultimul rând, inerția termică poate fi privită și ca un dezavantaj, deoarece unui astfel de calorifer îi va fi necesar un timp îndelungat pentru a ajunge la temperatura la care dă randamentul maxim.
În concluzie, achiziția unui anumit tip de calorifer depinde de nevoile pe care le ai și de cât de mult dorești să investești în tehnologie. Ghidul sumar de mai sus te va ajuta să îți faci o idee despre materiale și limitările acestora, însă este bine să știi că urcând pe scara calității, numărul dezavantajelor scade indiferent de materialul ales.