În M.Of. nr. 697 din data de 12 iulie 2022 a fost publicată Legea nr. 208/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, precum și a Legii nr. 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, a contractelor sectoriale și a contractelor de concesiune de lucrări și concesiune de servicii, precum și pentru organizarea și funcționarea Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (Legea)
Modificările vizează actele normative primare din domeniul achizițiilor publice și sectoriale, precum și al concesiunilor, inclusiv Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii (Legea nr. 100/2016).
Elementele de noutate din Legea nr. 100/2016 privesc aspecte precum:
– licitația deschisă;
– solicitările de clarificări transmise în evaluarea ofertelor finale;
– garanția de participare;
– contravenții și sancțiuni.
LICITAȚIA DESCHISĂ
Legea clarifica faptul că licitația deschisă se desfășoară, de regulă, într-o singură etapă, prin mijloace electronice, numai operatorii economici înregistrați în SEAP având posibilitatea de a depune oferta.
SOLICITĂRILE DE CLARIFICĂRI TRANSMISE ÎN EVALUAREA OFERTELOR FINALE
Legea introduce un termen maxim de 15 zile lucrătoare pentru transmiterea de către ofertanți a răspunsurilor la solicitările de clarificări, precizări și îmbunătățiri ale ofertelor finale, în cadrul procedurii de dialog competitiv. Termenul include și eventuală prelungire solicitată justificat de operatorul economic. Termenul va fi stabilit în funcție de complexitatea solicitării.
GARANȚIA DE PARTICIPARE
Sunt introduse în Legea nr. 100/2016 o serie de prevederi referitoare la constituirea garanțiilor de participare.
Se specifică totodată că modalitatea de reținere și de restituire a garanției de participare vor fi reglementate în cadrul unui capitol distinct al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 100/2016.
Că elemente de noutate, legiuitorul reglementează:
– posibilitatea constituirii garanției de participare/de bună execuție și prin scrisori de garanție emise de instituții financiare nebancare din România sau din alt stat;
– faptul că valoarea garanției de participare nu poate depăși 1% din valoarea estimată medie anuală a contractului de concesiune.
SANCȚIUNI ȘI CONTRAVENȚII
Este prevăzută aplicarea integrală a dispozițiilor O.G. nr. 2/2021 privind regimul juridic al contravențiilor, fără a mai fi exceptate de la aplicare anumite dispoziții.
DISPOZIȚII TRANZITORII
La data intrării în vigoare a Legii (10.09.2022) s-au abrogat orice dispoziții contrare.
Legea se aplică procedurilor de atribuire inițiate după dată intrării sale în vigoare.
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 100/2016 se actualizează conform modificărilor și completărilor aduse de Lege în termen de 30 de zile de la dată intrării în vigoare a Legii.