Va fi utilizat un sistem conform căruia sunt privilegiate „creierele strălucite”, în detrimentul „muncitorilor puțin calificați”.
Guvernul britanic a dezvăluit miercuri noul sistem de imigrație ce va fi utilizat în Regatul Unit în perioada post-Brexit. Subliniind ideea că vor fi privilegiate „creierele strălucite”, Priti Patel, ministrul britanic de Interne, spune într-un comunicat dat publicității marți seară: „noi răspundem priorităților cetățenilor noștri introducând un nou sistem bazat pe «puncte», ce va duce la o scădere a numărului imigranților… Este un moment istoric ce va pune capăt libnerei circulații”.
Conform noului sistem, vor fi atribuite „puncte” solicitanților ce vor să intre pe teritoriul britanic în funcție de competențe, calificare și nivelurile salariilor. De asemenea, cetățenii europeni și neeuropeni vor fi tratați în manieră egală. Acest nou sistem va intra în vigoare imediat la 1 ianuarie 2021, la sfârșitul perioadei de tranziție care a început la 31 ianuarie anul acesta; Vize nu vor mai fi acordate decât celor care obțin un număr „suficient” de puncte, precizează comunicatul Ministerului de Interne. Astfel, se acordă prioritate celor mai strălucite talente, respectiv „oamenilor de știință, inginerilor și universitarilor”.
Scade numărul imigranților
Ministrul britanic de Interne, relevă comunicatul amintit, se conformează astfel „mesajului clar” dat de poporul britanic la referendumul din 2016 și la alegerile legislative din decembrie anul trecut. Controlul asupra imigrației a fost – potrivit ministrului de Interne britanic – unul dintre principalele subiecte ale campaniilor în vederea celor două scrutinuri. Pentru obținerea unei vize de muncă, trebuie prezentate competențele profesionale specifice, va trebui cunoscută limba engleză și să ai deja o ofertă de muncă cu un salariu minim anual de 25.000 lire sterline (30.820 euro). Nivelul diplomelor cerut a fost coborât la o licență echivalentă cu bacalaureatul, măsura vizând „o mai mare flexibilitate”.
Aceste exigențe, semnalează corespondenți ai presei europene la Londra, „au suscitat neliniște în rândul serviciilor publice britanice”, cum ar fi cel al Sănătății, care funcționează grație angajaților străini, plătiți cu salarii uneori mici. Ministerul de Interne britanic estimează că 70% din mâna de lucru europeană actuală, puțin calificată, nu va răspunde exigențelor noi, ceea ce „va contribui la scăderea, în viitor, a numărului imigranților” în Regatul Unit.. În ce privește vizele pentru studenți, vor fi acordate tot după sistemul punctelor și vor fi deschise „talentelor din întreaga lume”, cu condiția ca studentul să fi primit propunerea unei instituții de învățământ britanice, să vorbească engleza și să dispună de mijloace pentru a se întreține. Cetățenii UE și ai altor țări care au acorduri cu Regatul Unit nu vor avea nevoie de vize pentru un sejur de mai puțin de 6 luni.