Pentru prima oară după experiența din 1976, la sfârșitul săptămânii trecute, respectiv vineri, 11 august, Rusia a relansat cursa către Lună. Sonda a fost programată să atingă orbita lunară în cinci zile. Trebuie recunoscut faptul că Rusia face un nou pas, chiar și după 50 de ani, către relansarea sectorului său spațial aflat în dificultate în ultimii ani și izolat după angajarea în invadarea Ucrainei.
Lansarea sondei Luna-25 este prima misiune lunară a Moscovei din 1976 , o epocă în care fosta URSS își începea pionieratul în cucerirea spațiului extraterestru. Racheta Soiuz ce poartă sonda lunară în greutate de aproape 800 kg. a decolat, așa cum s-a anunțat deja, de la cosmodromul de la Vostocini, în Extremul Orient. Sonda este programată să petreacă pe orbita lunară între trei și șapte zile, pentru a găsi locul potrivit de aterizare în zona Polului Sud al Lunii. Potrivit unei surse din agenția Roscosmos, contactată de France Presse, alunizarea este programată într-o zi în jurul datei de 21 august. Zborul, spun experții ruși și nu numai, este un ”test crucial” pentru agenția Roscosmos, dat fiind că, după valul de mândrie a sovieticilor anului 1976, domeniul spațial rus a ajuns în ultimii ani într-o considerabilă pierdere de viteză. S-a aflat că și plecarea spre Lună a sondei Luna-25 a fost amânată de mai multe ori începând din 2010. Iar războiul din Ucraina a blocat și mai mult realizarea de progrese în domeniul spațial, Rusia aflându-se astăzi lipsită de colaborarea obișnuită pe care o avea cu NASA și cu Agenția spațială europeană. Acestea urmau să participe la lansarea sondei Luna-25, iar apoi la lansarea altor două misiuni ale rușilor, Luna-26 și Luna-27. În cazul unei alunizări reușite, Luna-25 va explora vreme de un an de zile solurile zonei necunoscute a polului sudic al Lunii. Sonda are misiunea de a preleva eșantioane și a analiza solul lunar, precum și efectuarea de cercetări științifice de lungă durată.
Un ”nou obiectiv lunar” al Moscovei
Rusia are în vedere o apropiere de sectorul spațial chinez. Chiar dacă tonul Beijingului în privința ambițiilor de cucerire a spațiului împreună cu Moscova s-a mai schimbat cumva după invadarea Ucrainei. China caută acum alți parteneri printre țările în curs de dezvoltare. Totuși, Beijingul și Moscova au prevăzut la un moment dat construirea unei stații lunare comune. De altfel, lansarea actualei misiuni lunare a avut loc de la cosmodromul Vastocini, deschis în 2016 în imediată apropiere de frontiera cu China, în Extremul Orient. Vladimir Putin a promis continuarea programului spațial rus în ciuda sancțiunilor, luând drept exemplu trimiterea de către URSS a primului om în spațiul extraterestru în 1961 în plină escaladare a tensiunilor Est-Vest. Au urmat alte evenimente în domeniu cu care Rusia se mândrește: Lansarea primului satelit Sputnik, trimiterea pe orbită terestră a primului animal, câinele Laika, trimiterea primului om în spațiu, a lui Iuri Gagarin, urmat apoi de prima femeie, Valentina Tereskova. Rusia a fost însă bătută de Statele Unite prin trimiterea primului om pe Lună (zborul lui Neil Armstrong, în iulie 1969). Cu Luna-25, Rusia relansează cursa pentru recucerirea Lunii.