-6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Iranul a lansat primul său satelit militar

Corpurile Gardienilor Revoluției Islamice (CGRI) din Iran au anunțat miercuri lansarea și plasarea reușită pe orbită a primului satelit militar. Agenția iraniană de presă IRNA precizează că “satelitul Nour 1 (Lumina 1) a fost lansat de lansatorul Qassed (Mesager) din regiunea deșertică centrală a țării de către CGRI și a reușit să atingă orbita sa de la 425 km. de Terra”. IRNA a însoțit informația respectivă și cu o fotografie a lansatorului Qassed.

Potrivit unui comunicat apărut pe site-ul său, CGRI estimează că lansarea primului satelit militar iranian “trebuie să deschidă o nouă eră pentru sectorul spațial iranian”. De reamintit că primul satelit iranian Omid (Speranța) a fost plasat pe orbită în luna februarie 2009. Un an mai târziu a fost trimisă în spațiu prima bio-capsulă conținând creaturi vii cu ajutorul lansatorului Kavoshgar-3 (Explorateur-3).

Statele Unite au criticat nu o dată ambițiile spațiale ale Iranului, afirmând că profită de acest program spațial pentru a contribui la progresul unui program vizând construirea de rachete balistice.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW