marți, 27 octombrie
8.5 C
București
marți, 27 octombrie

Cronologia Chinei privind schimbul de informații COVID-19 și cooperarea internațională

În cursul colaborării cu restul lumii pentru combaterea COVID-19, China a lansat informații în timp util despre epidemie și a împărtășit experiența sa de prevenire și control pentru a promova schimburile internaționale și cooperarea în domeniul prevenirii și controlului epidemiilor. Principalele măsuri care au fost luate de China sunt următoarele:

La sfârșitul lunii decembrie 2019, Centrul Municipal Wuhan pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din provincia Hubei, China, a detectat cazuri de pneumonie din cauză necunoscută.

La 30 decembrie 2019, Comisia Municipală de Sănătate din Wuhan a emis o notificare urgentă instituțiilor medicale aflate sub jurisdicția sa, ordonând eforturi pentru tratarea adecvată a pacienților cu pneumonie din cauză necunoscută.

La 31 decembrie 2019, Comisia Municipală de Sănătate din Wuhan a lansat o informație pe site-ul său despre focarul de pneumonie din oraș, confirmând 27 de cazuri. Comisia a comunicat publicului să nu meargă în spațiile publice închise sau aglomerate și a sugerat să poarte măști de față atunci când ies din casă. Din acea zi, Comisia Municipală de Sănătate din Wuhan a emis informații cu privire la situația epidemică, în condițiile legii.

Începând cu data de 3 ianuarie 2020, China a comunicat în mod regulat cu Organizația Mondială a Sănătății, țările și organizațiile regionale relevante, precum și regiunile din China, Hong Kong, Macao și Taiwan în timp util și proactiv. China a început să informeze în mod regulat Statele Unite despre măsurile de prevenire și control și despre situația epidemiei.

Pe 5 ianuarie, OMS a lansat prima informare privind cazurile de pneumonie din cauză necunoscută la Wuhan, China.

Pe 8 ianuarie, persoanele responsabile din cadrul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China și Statele Unite au avut o discuție telefonică privind schimburile tehnice și cooperarea dintre cele două părți.

Pe 9 ianuarie, China a informat OMS despre epidemie, împărtășind cu OMS progresul inițial în determinarea cauzei pneumoniei virale din Wuhan.

Pe 10 ianuarie, șeful Centrului Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China a vorbit cu Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru a face schimb de informații relevante.

Pe 12 ianuarie, Comisia Municipală de Sănătate din Wuhan a schimbat într-o informare pentru prima dată numele de „pneumonie virală de cauză necunoscută” în „pneumonie cauzată de noul coronavirus”. Comisia Națională de Sănătate a împărtășit cu OMS informații despre secvența genomului noului tip de coronavirus.

Pe 13 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a publicat o declarație pe site-ul său oficial cu privire la descoperirea de noi cazuri de coronavirus în Thailanda și a subliniat că China a împărtășit rezultatele secvențierii genomului, permițând mai multor țări posibilitatea de a diagnostica rapid pacienții.

La 19 ianuarie, Centrele de Combatere și Prevenire a Bolilor din SUA comunică cu Centrele chineze pentru Controlul și Prevenirea bolilor cu privire la situația în prevenirea și controlul epidemiei.

La 21 ianuarie, Comisia Națională de Sănătate a început să actualizeze zilnic informațiile epidemice din ziua precedentă prin intermediul site-ului său oficial și al noii sale platforme media. OMS a publicat o declarație pe site-ul său oficial în care se spune că în perioada 20-21 ianuarie, o delegație OMS a efectuat o vizită pe teren la Wuhan pentru a afla mai multe despre noul tip de coronavirus.

Pe 22 ianuarie a fost lansată oficial noua bază de date de informații despre coronavirus, dezvoltată de Centrul Național de Bioinformatică, unde a fost lansată noua informație globală despre genomul de coronavirus și analiza mutației.

La 23 ianuarie, Centrul de Prevenire și Control al epidemiei de la Wuhan a emis un aviz privind închiderea canalelor de ieșire a orașului pe aeroporturi și stații de cale ferată începând cu ora 10 dimineața.

Pe 24 ianuarie, cercetătorii de la Spitalul de prietenie China-Japonia, de la Beijing, Academia Chineză de Științe Medicale și Spitalul Wuhan Jinyintan, au publicat un articol în revista britanică the Lancet, intitulat „Caracteristici clinice ale pacienților infectați cu noul tip de coronavirus din 2019 în Wuhan, China”.

Pe 27 ianuarie, Ma Xiaowei, directorul Comisiei Naționale de Sănătate, a discutat la cerere, cu Secretarul american pentru Sănătate și Servicii Umane, Alex Azar, despre prevenirea și controlul noului focar de coronavirus.

La 30 ianuarie, Comisia Națională de Sănătate din China a notificat Statele  Unite că experții americani sunt bineveniți să se alăture misiunii comune China-OMS. Partea SUA a răspuns în aceeași zi și și-a exprimat aprecierea.

Până la data de 3 februarie, China a notificat SUA de 30 de ori referitor la informațiile epidemice și măsurile de prevenire și control. Conținutul include distribuirea în timp real a planului chinezesc de diagnostic și tratament, plan de prevenire și control, la fel și cunoștințe pentru schimbul de experiență de prevenire și control oferite de China întregii lumi, cu oficiali pentru proiectul in China din Centru  SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Pe 4 februarie, şeful Centrului Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China a vorbit la telefon cu directorul Institutului Național al Alergiei și Bolilor Infecțioase din SUA pentru a face schimb de informații despre epidemie.

La 7 februarie, Președintele chinez Xi Jinping a avut, la solicitare, o conversație telefonică cu președintele american Donald Trump.

Pe 10 februarie, membrii echipei antemergătoare a Organizației Mondiale a Sănătății au ajuns la Beijing.

Pe 11 februarie, experți ai Centrului Național pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China au participat, personal sau on-line, la Forumul Global de Cercetare și Inovare privind Noul Coronavirus din Geneva, organizat de OMS (până pe 12 februarie).

Pe 12 februarie, specialiștii Comisiei Naționale de Sănătate s-au alăturat unei teleconferințe China-UE cu privire la schimburile tehnice conexe COVID-19, prezentând cele mai recente evoluții ale epidemiei, precum și măsurile de epidemie, prevenire și control și situația cooperării internaționale.

La 16 februarie, echipa comună de experți din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății și Chinei a început o activitate de cercetare și investigare de nouă zile în China, desfășurând investigații pe teren la Beijing, Chengdu, Guangzhou, Shenzhen și Wuhan. Echipa comună de anchetă a fost alcătuită din 25 de experți din China, Germania, Japonia, Coreea de Sud, Nigeria, Rusia, Singapore, Statele Unite și Organizația Mondială a Sănătății.

La 24 februarie, echipa comună de experți  China-OMS a organizat o conferință de presă la Beijing și a menționat că China a adoptat măsuri de reacție fără precedent în domeniul sănătății publice, care au obținut rezultate evidente în încetinirea răspândirii epidemiei și în blocarea transmiterii virusului de la om la om, astfel China a evitat sau cel puțin a amânat sute de mii de cazuri noi de COVID-19.

La 27 februarie, a avut loc cea de-a doua teleconferință China-UE cu privire la COVID 19.

Pe 29 februarie, echipa de experți medicali voluntari ai Crucii Roșii Chineze a ajuns în Iran.

Pe 7 martie, o echipă medicală chineză expediată de Societatea Crucii Roșii din China a ajuns în Irak, transportând materiale de prevenire COVID-19, trimise drept ajutor din China. China a anunțat o donație de 20 de milioane de dolari SUA către OMS pentru a-și susține cooperarea internațională în lupta împotriva COVID-19.

Pe 11 martie, Comisia Națională a Sănătății și Ministerul Afacerilor Externe au organizat împreună a treia teleconferință China-UE privind schimbul de tehnologii de prevenire și control COVID-19. Experții Centrului chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au fost invitați să participe la ”Conferința academică din 2020 privind infecția oportunistă a retrovirusurilor”, organizată de societatea internațională pentru terapia antivirală a Statelor Unite (reuniune on-line).

Pe 12 martie, primul lot de experți medicali chinezi, care au adus și materialele medicale asistate de China, a ajuns în Italia pentru a o ajuta în eforturile sale de prevenire și control al epidemiilor.

La data de 13 martie, a fost organizată conferință video de experți în domeniul prevenirii și controlului epidemiologiei COVID – 19 în formatul China – țările Europei Centrale și de Est.

Pe 18 martie, cel de-al doilea grup de experți medicali chinezi a ajuns în Italia, cu un transport de 9 tone de materiale medicale donate de China, printre care ventilatoare, pompe de perfuzie, monitoare și kit de testare.

Pe 19 martie, China continentală a raportat, pentru prima dată, că nu au existat noi cazuri locale de COVID-19 confirmate.

Pe 20 martie, Comisia Națională de Sănătate și Ministerul Afacerilor Externe au co-organizat o videoconferință de experți cu privire la schimbul tehnologiei de prevenire și control al epidemiilor între 19 țări din Eurasia și Asia de Sud.

Pe 23 martie, o echipa medicală chineză a ajuns în Cambodgia cu un lot de materiale medicale furnizate de partea chineză.

La data de 25 martie, la Bagdad a fost inaugurat laboratorul de testare a acidului nucleic construit de China.

Pe 26 martie, cel de-al treilea lot de experți medicali chinezi a ajuns în Italia. Avionul transporta echipamente medicale precum ventilatoare, monitoare și măști donate de China.

La 30 martie, o echipă medicală trimisă de China pentru a lupta împotriva epidemiei a ajuns la Caracas, capitala Venezuelei, transportând materiale precum reactivii de testare, echipament de protecție și medicamente donate de China.

La 31 martie, guvernul chinez a oferit asistență materială către 127 de țări și 4 organizații internaționale, printre care măști medicale, măști N 95, costume de protecție, reactiv de testare a acidului nucleic și ventilatoare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW