Președintele Franței a detaliat luni seară la posturile franceze de televiziune măsurile pe care a dispus să fie luate împotriva propagării variantei indiene a coronavirusului , prioritară fiind cea privind obligativitatea vaccinării personalului sanitar și a angajaților din sectorul sanitar.
La doar câteva zile de la anunțarea ultimei etape a ieșirii din izolare, proces început în luna mai, în urma căruia au fost deschise inclusiv discotecile, Emmanuel Macron a constatat pericolul variantei indiene Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă decât varianta britanică Alpha. Delta a devenit majoritară în noile cazuri de contaminați înregistraţi în ultimele zile. În fața acestei situații, a spus Macron, Consiliul științific a exercitat presiuni asupra Executivului și a Consililiului Apărării pentru a proceda la adoptarea unor noi măsuri restrictive.
Surpriza
Prima surpriză a fost anunțarea obligativității vaccinării pentru tot personalul sanitar și a celorlalte persoane ce vin în contact cu persoane fragile, inclusiv la domiciliu. Un proiect de lege în acest sens va fi prezentat rapid Consiliului de miniștri, examinat apoi și aprobat de Parlament. Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a precizat apoi că personalul sanitar care nu se vaccinează până la termenul stabilit, 15 septembrie, «nu va mai putea lucra în domeniu și nu va mai fi plătit». Președintele Macron nu a evocat, deci, obligativitatea vaccinării «tuturor», ci doar a persoanelor ce lucrează sau au contact în domeniul sanitar. Unii spun că această decizie a sa este «doar de moment». A anunțat, de asemenea, lansarea la începerea anului școlar a unei campanii de vaccinare pentru liceeni și studenți.
Pentru a încuraja francezii cu vârste de peste 12 ani să se vaccineze, Emmanuel Macron a decis extinderea situațiilor în care vor fi cerute certificatele de vaccinare. Vor fi prezentate, începând din 21 iulie, la intrarea în clădiri publice și așezăminte culturale (teatre, cinematografe, festivaluri, concerte, competiții sportive, la orice adunare cu participare mai mare de 50 persoane). În luna august urmează să fie extinsă lista locurilor în care se poate intra doar cu certificatul de vaccinare: la restaurante, baruri, în avion, autobuze, vizite la casele de bătrâni, în spitale. Șeful statului a avertizat că măsuri similare suplimentare vor fi în continuare luate «în funcție de situația sanitară».
O măsură considerată a avea rolul de stimulare a campaniei de vaccinare, anunțată de președintele Macron, este și suspendarea, începând din toamnă, a gratuității testelor de Covid-19. Rămân gratuite testele indicate de către medic pentru stabilirea diagnosticului. Începând de vineri, Consiliul științific a cerut instituirea, totuși, imediată a noilor restricții în zonele cele mai afectate de noua variantă a virusului (noi cazuri de contaminați în număr de peste 200). A declarat stare de urgență în Reunion și Martinique. Președintele Macron a făcut și cu acest prilej promisiunea de a adopta măsuri în sprijinul tinerilor fără loc de muncă și fără formațiune profesională, loviți mai ales de criza sanitară.
Mareșalul Pétain s-a folosit în totalitate de putere, pentru că considera, că înfrângerea Franței se datora nu armatei, ci sistemului republican, astfel că a schimbat moto-ul Republicii: Liberte, Egalite, Fraternite cu Travail, famille, patrie – „Muncă, Familie, Patrie”. Se acorda rol important bisericii catolice pentru a înlesni reînnoirea morală a societății. Asemenea altor sisteme fasciste, accentul se punea pe unitatea națiunii, care presupunea antipatia față de grupuri care se considera că nu fac parte din această unitate, cum ar fi protestanții, evreii și masonii. Se amintește că totuși, atunci când Hitler s-a întâlnit cu Pétain la Montoire în octombrie 1940 pentru discuții pe tema rolului Franței în noua „ordine europeană”, mareșalul „l-a ascultat pe Hitler în tăcere. Nici măcar o dată nu a rostit un cuvânt de simpatie pentru Germania”. Cu toate acestea, Regimul de la Vichy a rămas un stat neutru, dar în conflict cu Franța Liberă. După ce britanicii au atacat și scufundat flota franceză de la Mers el Kébir și de la Dakar, Pétain a hotărât să colaboreze cu ocupantul nazist. Pétain a acceptat crearea unei forțe armate colaboraționiste „Milice française”, in traducere Politia Romana. sau Jandarmeria pusă sub comanda maiorului SS Joseph Darnand. Această forță pronazistă a desfășurat împreună cu forțele germane o campanie de represiune îndreptată împotriva Rezistenței („maquis”). Pétain l-a numit pe Darnand secretar de stat al Ministerului Ordinii (Secrétaire d’Etat au Maintien de l’Ordre). În august 1944, Pétain a încercat să se distanțeze de crimele milițienilor, scriind o scrisoare lui Darnand prin care critica „excesele” organizației. Darnand i-a răspuns sarcastic lui Pétain, cum că ar fi trebuit să se „gândească la asta mai înainte”.
TEXT CORECT: Asemenea altor sisteme fasciste, accentul se punea pe unitatea națiunii, care presupunea antipatia față de grupuri care se considera că nu fac parte din această unitate, cum ar fi protestanții, evreii, nevaccinatii și masonii