Moţiunea de cenzură, semnată de 163 de parlamentari. ,,Guvernul Dragnea-Dăncilă este ruşinea României”

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă se apropie cu paşi repezi. PNL, PMP şi USR au semnat actul normativ prin care cer retragerea mandatului acordat anterior executivului pentru guvernarea țăriiDocumentul semnat de 163 de parlamentari se numeşte „Ajunge! Guvernul Dragnea-Dăncilă este ruşinea României” şi urmează să fie depus vineri. Anunţul a fost făcut miercuri de Raluca Turcan, liderul de grup al liberalilor din Camera Deputaţilor. „Guvernul poate să cadă, totul este o chestiune de voinţă politică”, a afirmat Raluca Turcan.

,,Guvernul-marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a Opoziţiei, ci o urgenţă naţională! Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României, a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie să fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitatea că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România”, se arată în textul moţiunii de cenzură transmis Agerpres de Biroul de presă al PNL.

Parlamentarii opoziţiei acuză Executivul că angajamentele din programul de guvernare au rămas la stadiul de promisiuni, fiind amânate după anul 2021: ,,Salariile cresc după anul 2021, pensiile cresc după anul 2022, autostrăzi şi căi ferate NU se construiesc decât după anul 2021, construcţia spitalelor regionale va începe tot după anul 2021. În acest context, de dispreţ total faţă de programul cu care aţi fost învestită, putem să considerăm că, în temeiul art. 103 din Constituţia României, sunteţi demisă de drept şi puteţi să vă încercaţi norocul după anul 2021″.

,,23% dintre tineri spun că au de gând să plece din ţară în următorul an”

De asemenea, opoziţia vorbeşte, în documentul moţiunii, de exodul tinerilor români peste hotare. ,,23% dintre tineri spun că au de gând să plece din ţară în următorul an, iar aproape jumătate în următorii cinci ani”.

,,Sărăciţi prin politicile voastre incompetente nu doar românii, ci chiar România, de viitorul ei! (…) În fapt, împărţeala de scaune guvernamentale nu a fost decât rezultatul răfuielilor şi împărţelilor, în stil mafiot, între găşti infracţionale în interiorul principalului partid de guvernare. Aţi girat o ultimă remaniere de guvern, însă constatăm că cei mai neperformanţi miniştri stau în continuare bine ţintuiţi în scaunele lor. Pentru Liviu Dragnea, aţi aruncat România într-o stare de instabilitate politică fără precedent după 1989!”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Procedura de vot

Potrivit Art. 46 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, acordarea votului de încredere Guvernului și retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile.

Votul cu bile se desfășoară astfel: în fața președintelui care conduce lucrările ședinței comune se așază o urnă albă și una neagră. Deputații și senatorii vin pe rând la urne, după ce primesc de la chestori câte două bile, una albă și una neagră, și le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă și bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot „pentru”, iar bila neagră introdusă în urna albă și bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot „contra”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW