Mugur Isărescu, audiat în comisiile din Senat

Mugur Isărescu va fi prezent marţi, alături de Consiliul de Administrație al BNR, în comisiile reunite economică și de buget-finanțe a Senatului. 

Tema principală a acestei audieri în Senat o reprezintă creşteera puternică a ROBOR, dar şi stabilitatea financiară şi inflaţia din România. Întrebările parlamentarilor se vor axa, cu siguranţă, şi pe deprecierea leului în raport cu euro.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat, luni, la Parlament, că după audierea de marți a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, se va lămuri dacă BNR ”a intervenit sau nu să influențeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influențeze cursul valutar”.

„Am anunțat cu ceva săptămâni în urmă care sunt temele pe care dorim să le discutăm cu guvernatorul Băncii Naționale, înțeleg că, iată, vine cu întreg Consiliul Administrației, lucru care ne bucură foarte tare, că înțelege într-un final care sunt obligațiile Consiliului de Administrație al BNR. Vom discuta pe marginea ROBOR-ului și a felului în care se calculează acest indice. Vom discuta pe marginea raportului pe care BNR l-a prezentat la sfârșitul anului în legătură cu stabilitatea financiară și vom discuta și despre inflație, tema pe care domnul guvernator a abordat-o ieri. Catgoric că va fi abordată și problema cursului leu-euro. Având în vedere că vom sta mai bine de o oră-două, sunt convins că toat temele care frământă opinia publică vor fi dezbătute și nu am niciun motiv să cre ca vom pleca, după acea audiere, ami în ceață decât suntem acum. Cred că după discuția de mâine ne vom lămuri cu toții dacă BNR a intervenit sau nu să influențeze ROBOR-ul, dacă BNR a intervenit sau nu să influențeze cursul valutar și care este rolul BNR în stabilrea țintei de inflație la noi în țară”, a declarat, luni, la Parlament, senatorul ALDE Daniel Zamfir, conform hotnews.ro.

Aceste audieri vin după ce guvernatorul BNR a mai fost invitat de 2 ori în Parlament, pe 29 ianuarie şi 7 februarie, dar nu a putut onora invitaţia.

În primul caz, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii centrale, a susținut că reprezentanții acesteia nu pot fi prezenți, deoarece invitația nu îndeplinea procedura. Invitația era semnată de senatorul ALDE Daniel Zamfir, în calitate de președinte ale Comisiei economice a Senatului, atât pentru poziția lui, cât și pentru cea a președintelui Comisiei de buget, finanțe și piețe de capital a Senatului.

Cea de-a doua invitație din acest an a fost făcută pentru ziua de joi, 7 februarie, când CA al BNR avea programată a doua ședință de politică monetară din acest an și prima în care au discutat un raport de inflație în acest an.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW