Partidul «Europa Acum!», care a câștigat deja alegerile prezidențiale în luna aprilie, a câștigat duminica trecută și alegerile legislative, pe un program clar pro-european. Obținând însă doar 26% din sufragii, formarea unei coaliții de guvernare se anunță complicată.
Reamintim că tânărul președinte muntenegrean actual, Jakov Milatovic, a pus capăt, cu victoria sa din luna aprilie, celor trei decenii de domnie a predecesorului său, Milo Djukanovic, lider al Partidului Democratic al Socialiștilor (PDS). Începând, deci, de duminica trecută, în Muntenegru, o țară mică din Balcani, a fost întoarsă definitiv o pagină din istoria sa. Tânărul partid «Europa Acum!» a ajuns în fruntea listei cu rezultatele alegerilor legislative de duminica trecută, cu 26% din voturile exprimate, ceea ce îi aduce 24 din cele 81 locuri în parlament. «Europa Acum!» devansează astfel Partidul Democratic al Socialiștilor (PDS) care a dominat vreme de trei decenii viața politică locală. Acest partid, cu doar 23% din voturi, va deține 21 locuri în parlament. Este o lovitură dublă dată socialiștilor, după ce în urmă cu două luni, liderul său, inamovibilul Milo Djukanovic, a trebuit să cedeze președinția țării tânărului creator al partidului «Europa Acum!», economistul Jakov Milatovic.
Acesta, în vârstă de doar 36 ani, are misiunea de a valorifica rezultatele partidului său și după alegerile legislative. Intenționează să-l însărcineze pe camaradul său pro-european Milojko Spajic, un finanțist în vârstă de circa 30 ani (fost analist la Golden Sachs) cu dificila misiune de a forma o coaliție guvernamentală care să pună în aplicare programul cu care au câștigat alegerile, al cărui obiectiv este apropierea accelerată de Uniunea Europeană. În cinci ani, noul președinte și noul guvern promit negocieri de aderare la UE mai rapide, după lipsa progreselor semnificative din 2010 până în prezent în lupta contra corupției și respectarea statului de drept. Găsirea de aliați pentru noul guvern este un lucru dificil. «Europa Acum!» a închis deja ușa pentru o alianță cu PDS. Trebuie căutat sprijin la formațiunile politice mici, cum ar fi gruparea partidelor pro-serbe, care a obținut 15% din voturi la legislative și l-a susținut pe Milatovic la prezidențiale. Această alianță nu va fi însă suficientă pentru constituirea unei majorități, mai ales că afișarea unora din formațiunile din grupul mai sus menționat a unei apropieri de Belgrad contravine agendei pro-europene a partidului lui Milatovic. În lipsă de o majoritate clară sau a unei coaliții evidente, spun corespondenți ai presei străine în capitala Muntenegrului, nu este sigur că rezultatul alegerilor legislative de duminică va pune capăt instabilității politice existente în această mică țară balcanică începând din 2020, unul dintre motivele încetinirii negocierilor de aderare la UE.
In viziunea unora sa fii pro-european inseamna sa fii anti-Serbia!
Daca recunosti „independenta” provinciei sarbesti Kosovo esti cel mai pro-european!