Caută pe site
Publică anunț în ziar
curierul-national-logo Logo-Curierul-National-Blck
Publică anunț în ziar
  • Actualitate
  • Economie
    • Agricultură
    • Asigurări
    • Auto
    • Companii
    • Construcții
    • Energie
    • Finanțe și Bănci
    • Fiscalitate
    • HR
    • Imobiliare
    • IT
    • Retail
    • Transporturi
    • Turism
  • Extern
  • Politic
  • Cultură și Educație
  • Sport
  • Opinii
Reading: Necesitatea și nemulțumirile aduse de noua lege a pensiilor
Distribuie
Curierul NationalCurierul National
Search
  • Actualitate
  • Economie
  • Extern
  • Opinii
  • Politic
  • Sport
  • Salvate
  • PUBLICAȚIA
    • Despre noi / Contact
    • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Redacția
Have an existing account? Sign In
Follow
FeaturedHROpinii

Necesitatea și nemulțumirile aduse de noua lege a pensiilor

Alexandru Tamba
Autor Alexandru Tamba
Publicat 1 septembrie 2024
Distribuie
Foto: Freepik

Cred că toată lumea este de acord că o nouă lege a pensiilor era necesară, mai ales prin prisma faptului că pensiile românilor, a majorității românilor, sunt departe de a asigura un nivel de trai cât de cât decent. Dacă punem în balanță coșul lunar necesar pentru un trai decent al unei persoane cu pensia medie, vedem că suntem departe de a avea acest trai decent. Problema este că prin intensa mediatizare a acestei noi legi, Legea 360, s-a indus ideea că toate pensiile vor crește, cel puțin așa au înțeles majoritatea beneficiarilor de pensie, ori realitatea era că nu este vorba de creșteri de pensii, ci de o recalculare a acestora în vederea egalizării pensiilor care erau obținute în aceleași condiții de vechime și condiții de muncă.

Evident, unora le-au crescut pensiile, altora le-au stagnat, iar altora le-a rezultat din calcule o pensie mai mică, dar pentru aceștia se menține în plată cuantumul existent, nu scade la plata efectivă a pensiei. Este o situație care așteptam să se întâmple, pentru că acea valoare a punctului de pensie recalculată de 81 lei s-a obținut prin raportarea punctului de pensie la un stagiu mediu de 25 de ani (2032 lei : 25 ani), ori cei care aveau un stagiu de cotizare mai mic se află în situația descrisă mai sus, adică să le rezulte din noile calcule o pensie mai mică, pe hârtie, în realiate menținându-se cea existentă în plată. Evident, așa cum se întâmplă când se procesează un număr mare de documente, apar și greșeli umane, greșeli care apar la culegerea datelor din milioanele de dosare cu milioanele de documente, date care au fost culese manual și introduse în calculator, dar aceste greșeli pot fi corectate destul de simplu, punctual.

În esență, legea era necesară, pentru că erau multe inechități, astfel persoane cu același stagiu de cotizare, cu același număr de puncte, cu aceleași condiții de muncă, dar pensionați în perioade diferite, după legi diferite, aveau și pensii diferite. Ceea ce a creat nemulțumiri. Greșeala este însă că s-au indus prea mari așteptări, ba mai mult, s-a marșat pe aceste așteptări nereale, s-au hiperbolizat aceste recalculări ca fiind de fapt creșteri de pensii, ceea ce nu sunt în realitate. De aici au apărut nemulțumiri chiar hilare uneori, astfel unele persoane sunt nemulțumite, deși le-au crescut pensiile cu câteva sute de lei, pentru că nu li s-a dublat pensia, pentru că așa au înțeles ei din prezentările făcute noii legi a pensiilor.

Așadar, sunt și nemulțumiri în rândul celor care au beneficiat de măriri, pentru că s-a dorit, fiind an electoral, să se atragă electorat favorabil inițiatorilor legii. Iar efectul s-ar putea să fie cu totul imprevizibil, pentru că deși 82% din numărul de pensionari au beneficiat de creșteri de pensii, conform datelor guvernamentale, faptul că aceste creșteri nu sunt la nivelul așteptat de pensionari pot crea exact efectul invers. Încă o dată se verifică ideea că nu este bine să se dea legi de o asemenea importanță, cu un impact atât de mare, în an electoral. Totuși, cred că această lege este o lege necesară, o lege bună în mare parte, chiar dacă mai necesită unele modificări, cum ar fi, de exemplu, pentru pensionarii nevăzători, poate chiar și alte ajustări, dar în esență elimină inechitățile din sistemul de pensii. Ce mai trebuie spus este faptul că este imposibil ca toată lumea să fie mulțumită, pentru că oamenii sunt subiectivi și indiferent de rezultat tot se vor găsi nemulțumiți, asta pe de o parte, iar pe de altă parte, având în vedere că s-a ieșit la pensie de-a lungul a zeci de ani, pe o mulțime de legi a pensiilor diferite, nu are cum să se creeze o echitate perfectă, este imposibil. Să sperăm că vor putea fi și susținute aceste cheltuieli, altfel nu am realizat nimic, doar am creat iluzii, ori pensionarii acestei țări merită mai mult după o viață de muncă.

Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Reddit Telegram Email Copy Link Print
Distribuie
Articolul anterior Zi dedicată Limbii Române
Articolul următor Evenimente vizuale recomandate de UAP
5 comentarii
  • Valter Cojman spune:
    1 septembrie 2024 la 21:25

    In urma recalcularii pensiilor, zeci de mii de pensionari s-au trezit cu pensiile mai mici cu vreo 25%.
    guwernerul spune ca nu vor scadea fata de cuantumul din august 2024.
    Asa e.
    Insa, guwernerul, nu spune faptul ca acesti pensionari, cu pensiile reduse prin recalculari, vor avea pensiile inghetate timp de cativa ani(3-5 ani, cel putin) la nivelul din august 2024.
    Pensiile speciale au fost dublate anul trecut si majorate cu 35% anul acesta.
    Deci, guwernerul acesta este un Robin Hood pe invers: fura de la saraci si da la bogati.
    Cu alte cuvinte…:

    PSD = PNL = USR = Aceeasi mizerie.
    IohaniSS+Ciuca+Ciolacu = Basescu+Boc

    Răspunde
  • Pensionar Normal spune:
    2 septembrie 2024 la 11:15

    Ce e acest articol? Perierea guvernantilor?

    Marea majoritate a pensionarilor normali (nu SPECIALI) de azi s-au pensionat la limite de varsta diferite intre femei si barbati, conform legilor in vigoare la data pensionarii fiecaruia.
    Legile de atunci tineau cont ca o femeie se pensiona la 57 de ani (ca exemplu) si i se considera un stagiu de cotizare de 25 de ani
    iar un barbat se pensiona la 62 de ani (alt exemplu) – stagiu de cotizare de 30 de ani.
    Noua lege aduce egalitate intre femei si barbati la calculul pensiei (stagiu de cotizare unic de 25 de ani) in conditiile in care pensionarii s-au pensionat dupa alte legi, la varste diferite.
    In prezent limita de varsta la pensionare este de 63 de ani la femei (din ianuarie 2025), respectiv 65 de ani la barbati, deci in continuare barbatii au mai multi ani de contributivitate si (dupa noua lege) barbatii ce se vor pensiona intre 2025 si 2030 (anul egalizarii limitei de varsta) vor primi mai multe puncte de stabilite decat femeile.
    Rezulta de aici scopul ELECTORAL al acestei legi care pretinde ca elimina inechitatile:
    – legea ar fi trebuit aplicata din 2030 cand conditiile de pensionare ar fi fost egale intre femei si barbati,
    dar a fost nascocita acum inainte de alegeri!
    P.S.
    Ca sa nu uitam cine sunt cei ce „ne fac legi și ne pun biruri”:
    – Simona Bucura Oprescu, care s-a implicat in legea data, nu se va pensiona normal, pe baza de contributivitate,
    ci va avea pensie SPECIALA de parlamentar, ca si Ciolacu si alti politicieni care le plang de mila pensionarilor

    Răspunde
  • senger cristian spune:
    2 septembrie 2024 la 14:12

    O lege facuta pe genunchi in care s au pus laolalta pensiile celor cu grupe speciala si deosebita cu cele normale de munca (paznicul si functionarul la egalitate cu minerul, siderugistul ,sondorul) astfel incat pesiile celor cu grupa de munca sa poata fii inghetate .Asa aceste situatii se vor reflecta si asupra viitorilor pensionari dintre cei cu grupe ce vor avea pensii mai mici .din cauza egalizarii vor avea pensii mai mici si persoanele cu dizabilitati ! FRUMOS ,NU ?

    Răspunde
  • tom spune:
    3 septembrie 2024 la 15:14

    Niciun cuvant despre reponsabilitatea directa a ministrului si a preseddintelui CNPP. Oameni stersi, fara trecut profesional, care nu au fost capabili sa getioneze o astfel de situatie. Niciun cuvant despre minciunile indrugate, balbait si penibil de genul 16000 de erori in toata tara.
    Nu am vazut in presa niciun interviu cu directorii caselor de pensii, victimele incapabilului pus la conducerea CNPP. Totul este platit de pensionari, de cand se trambiteaza reforma au murit 1 milion de oameni care nu au avut pensiile ce li se cuveneau.
    Pretul programului informatic a fost de 3 ori mai mare decat pentru cel realizat in aplicarea Legii 127. Domnul Baciu ne explica ceva, sau sustinerea dlui Ciuca il exonereaza de orice raspundere? Amintim ca licitatia pentru program s-a finalizat cu o atribuire directa. Ce surpriza!

    Răspunde
  • Cornel Franti spune:
    9 septembrie 2024 la 11:27

    Domnul jurnalist care a scris acest comentariu este foarte obiectiv.Nu poti multumi pe toata lumea.Cei mai nemultumiti sunt cei cu pensii speciale :mineri,mecanici de locomotiva,politisti,militari,magistrati,etc.Noi ,ceilalti care am contribuit la pensiile speciale ale acestoe categorii sociale trebuie sa le amintim acestora un lucru:Riscurile care le-au avut cat au fost activi au fost compensate de niste salarii pe masura.Dar o data iesiti la pensie cu ce se deosebesc de oricare dintre pensionarii acestei tari.Da. Criteriul pensiei sa fie contributivitatea.Ai contribuit mult ,primesti mult.Ai contribuit puti,primesti cat ai contribuit.

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-Publicitate-
Ad imageAd image

Ultimele articole

Bolojan, la Congresul USR: Pregătiți să demolăm privilegii, pregătiți să suferim cu românii
Politic
Fraudă de peste 2 milioane lei cu panouri fotovoltaice identificată de inspectorii antifraudă la o societate constănțeană
Energie
„Gambitul din Antalya”: O poveste captivantă pe Riviera turcească
Cultură și Educație

RSS Știri Fotbal

  • România U19 în semifinale la EURO! Victorie spectaculoasă cu Danemarca
  • Prea mici pentru Austria! Fără voință, naționala s-a făcut de râs la Viena
  • Steaua București deține tot palmaresul! Fotbal Club FCSB nu are istorie!
  • Metaloglobus face istorie: Promovare dramatică în Superliga după un retur eroic cu Poli Iași!
  • VIDEO | Ce salarii au sportivii de la secția de fotbal a Stelei

Citește și

Energie

Șefii CEO au aprobat 3,5 milioane de euro pe servicii private de pază

3 minute
HR

Provocările calculului salarial în domeniul IT după cele mai recente schimbări legislative

8 minute
Opinii

Reforma Turismului, explicată suplimentar pe Facebook

7 minute
HR

Lipsa de personal calificat întârzie tranziția ecologică, arată sondajul BEI privind municipalitățile

7 minute
favicon curierul national favicon curierul national
  • EDIȚIA DIGITALĂ
  • ABONAMENT DIGITAL
  • PUBLICĂ ANUNȚ ÎN ZIAR
  • CONTACTEAZĂ-NE

PUBLICAȚIA

  • Despre noi
  • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Anunțuri Mică Publicitate
    • Advertorial
  • Redacția
  • Contact

ȘTIRI

  • Actualitate
  • Extern
  • Cultură și Educație
  • Politic
  • Sport
  • București

BANI

  • Economie
  • Companii
  • IT
  • Agricultură
  • Energie
  • Fiscalitate
  • Imobiliare
  • Turism

PARTENERI

  • B1 TV
  • Gazeta de Sud
  • Money Buzz!
  • Știrile de Azi
  • Goool.ro
  • Bucharest Daily News
  • Slatina Buzz!

BUN DE AFACERI, DIN 1990

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?