În perioada 27 mai – 2 iunie 2019, la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), se vor desfășura o serie de evenimente adresate preadolescenților și profesioniștilor din domeniul educației culturale: ateliere de tip performance și o masă rotundă.
NESPUS – spectacolul participativ de educație sentimentală pentru copii între 9 și 13 ani a fost conceput de artiștii, educatorii culturali și curatorii colaboratori ai Asociației Da’DeCe și va avea o abordare interactivă și fluidă.
Evenimentele fac parte din programul european Unprepared Hearts – Inimi tinere – Educație sentimentală prin cultură pentru preadolescenți, care se desfășoară în perioada octombrie 2018 – iunie 2020 în trei țări – România, Italia și Cehia – cu scopul de a-i ajuta pe copii să se descopere și să dea glas sentimentelor și emoțiilor, prin intermediul artei. În România, proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și se derulează prin Asociația Da’DeCe, în parteneriat cu MNAC, Asociația MetruCub – resurse pentru cultură și Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu.
În primele cinci zile ale spectacolului participativ NESPUS, între 27 și 31 mai, în cadrul Săptămânii altfel, peste 100 de elevi din clasele IV – VI, de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintineanu, se vor întâlni cu educatorii culturali Alexandra Cucu și Iulia Iordan, precum și cu artiștii Nicoleta Lefter și Katia Pascariu într-o serie de șapte ateliere – performance, construite astfel încât să genereze emoții și stări care țin de teritoriul afectiv al rușinii, atât de specific vârstei preadolescente.
Rușinea e una dintre cele mai puternice emoții pe care o experimentăm încă de mici: atunci când ni se zice că facem ceva de care ar trebui să ne fie rușine, atunci când internalizăm un „lucru urât”, atunci când începem să ne conștientizăm corpul, atunci când devenim adolescenți și adolescente și avem senzația că mult din ce se vede din noi ar trebui ascuns.
În perioada 1 – 2 iunie, echipa de proiect va desfășura la MNAC alte două spectacole-ateliere NESPUS, deschise pentru copii între 9 și 13 ani, dornici să se înscrie în program și, astfel, să exploreze suita de emoții și sentimente cu care intră în contact la aceste vârste și, totodată, să învețe cum se pot accepta pe ei înșiși și pe cei de o vârstă cu ei.
Spectacolul participativ NESPUS a fost creat pentru a explora în profunzime sentimentul de rușine. Cea pe care o trăiești când ești copil și simți ochii celorlalți îndreptați spre tine. Rușinea adolescentului care se simte inadecvat în corpul său. Rușinea adultului care, aflat în public, își dorește uneori pur și simplu să se evapore.
Prin abordări educative și performative, un artist și un educator cultural vor pune în scenă diferite etape ale încadrării unui corp, ale dezvăluirii emoțiilor ascunse, ale confruntării cu anxietățile și sentimentele nespuse și vor deschide discuția despre cine suntem și despre cine devenim la diverse vârste. Astfel, performance-ul NESPUS urmărește acceptarea unui corp nou – un corp relaxat și fluid, conectat cu un sine, la rândul său, relaxat și fluid, în care auto-cunoașterea este mai importantă decât orice.
Spectacolul fluid NESPUS se desfășoară după ce, în luna februarie 2019, peste 60 de preadolescenți de la Liceul Teoretic Dimitrie Bolintinean au participat la ateliere și workshopuri cultural-educaționale care au explorat tema educației sentimentale, permițând, astfel, echipei de proiect identificarea instrumentelor culturale potrivite în accesarea acestei teme esențiale în dezvoltarea tinerilor și crearea pachetului de formare.