12.3 C
București
vineri, 16 aprilie

Nicola Sturgeon: Scoția dorește să devină o “națiune europeană independentă”

Scoția se desolidarizează de Regatul Unit. Primul ministru scoțian, dna Nicola Sturgeon, consideră că a sosit timpul ca, după încheierea acordului post-Brexit, provincia britanică Scoția să devină “națiune europeană independentă”. “Este timpul să ne definim propriul nostru viitor”, a subliniat Nicola Sturgeon, reproşând faptul că Brexitul s-a derulat “contra voinței poporului scoțian”care, la referendumul din 2016, a votat în proporție de 62% împotriva plecării din Uniunea Europeană. “Niciun acord de genul celui la care s-a ajuns joia trecută nu va putea vreodată să compenseze ceea ce Brexitul ne-a luat”, a estimat premierul scoțian.

Un nou referendum?

Naționalistă ferventă, Nicola Sturgeon a aderat în 1986, la vârsta de doar 16 ani, la Partidul Național Scoțian (SNP), primind funcția de coordonator adjunct al tinerilor afiliați la SNP. De atunci, Nicola Sturgeon nu a mai părăsit acest partid naționalist, ajungând în posturi importante din conducerea lui, până la cel de premier. Cu prilejul primului referendum din 2014 vizând independența Scoției, 55% din alegători au respins ideea independenței acestei provincii. Dar, la referendumul din iunie 2016, scoțienii au respins ideea ieșirii din Uniunea Europeană cu 62% din voturile alegătorilor locali. La nivelul Regatului Unit, plecarea din UE a fost însă aprobată, în ansamblu, cu 52% din sufragii. De atunci, nu o dată, scoțienii, în frunte cu Nicola Sturgeon ajunsă în funcția de prim-ministru al provinciei, au cerut organizarea unui nou referendum în Scoția, care să decidă dacă în 2021 devine un stat european independent. Boris Johnson continuă însă să respingă organizarea unui astfel de referendum.


Foto: By Jim McDougall from Glasgow, Scotland – IMG_6144, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84971890

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. SCOTLAND 8/15 TISHBITE 8, ELIJAH 15; Scotland 8/12 Tishbite 8, Elijah 12; SCO.T.LAND. SCO-School, T-Tishbite, LAND. The land of Tishbite’s school (2004-2070). Taramul scolii mele e Casa Raiului in care stau, la laptop in majoritatea timpului si in orasul natal Ploiesti, in care imi desfasor activitatile ceresti intre anii 2004-2070.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW