Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a discutat cu omoloaga sa din Republica Moldova, Natalia Gavrilița, despre nevoia de a găsi soluții cât mai funcționale pentru optimizarea traficului de la frontieră, în special pentru cel de mărfuri, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la capătul reununiunii interministeriale de vineri.
„Aș vrea să vă anunț că, alături de prim-ministrul României, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, a fost prezentă la reuniunea interministerială, care a inclus toate autoritățile competente pentru a găsi soluții la optimizarea traficului, în special de mărfuri, la granița cu Republica Moldova și cu Ucraina, chiar doamna prim-ministru al Republicii Moldova, doamna Natalia Gavrilița. Cei doi prim-miniștri au avut un schimb de opinii legat de nevoia de a găsi soluții cât mai funcționale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Dan Cărbunaru.
Potrivit oficialului, la reuniunea interministerială au participat inclusiv cei doi premieri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, reprezentanți din Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și șeful Statului Major al Apărării, gen. Daniel Petrescu.
Șeful Poliției de Frontieră merge la Vama Albița, unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei
Dan Cărbunaru a precizat că șeful Poliției Frontieră merge la Vama Albița pentru a discuta la fața locului cu partenerii din Republica Moldova.
„La ora la care vorbim, șeful Poliției de Frontieră, împreună cu reprezentanții autorităților responsabile din România, mă refer la Vamă, ANSVSA, fitosanitar, au plecat deja către Albița, către punctul de trecere a frontierei, unde se vor întâlni cu partenerii lor din Republica Moldova pentru a discuta la fața locului despre măsurile de fluidizare necesare astfel încât ambele părți să poată valorifica la maxim, respectând absolut toate regulile pe care România, ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să le respecte, toate procedurile de lucru astfel încât să grăbească ritmul în care sunt procesate mărfurile care vin din Republica Moldova, multe dintre ele provenind, evident, din Ucraina afectată de agresiunea militară rusă și de blocajul de la porturile sale”, a continuat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
După întâlnire, a mai menționat Dan Cărbunaru, responsabilii din cele două țări vor veni în regim de urgență „cu propuneri concrete care să ajute la fluidizarea traficului”.