7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

Nicolas Maduro refuză organizarea de noi alegeri prezidențiale. Donald Trump ia în considerare soluția militară

Nicolas Maduro a respins din nou, duminică seară – la expirarea ultimatumului ce i-a fost dat de un grup de țări europene – ideea organizării unui nou scrutin prezidențial, afirmând că «nu se preocupă de ceea ce spune Europa».

«Nu vom da dovadă de lașitate în fața presiunilor celor care-mi reclamă plecarea», a declarat Nicolas Maduro într-un interviu acordat postului spaniol de televiziune «La Sexta», și a exclus organizarea unor noi alegeri prezidențiale anticipate. Declarația făcea referire la ultimatumul ce i-a fost adresat de Spania, Germania, Franța, Portugalia, Olanda, Regatul Unit și Austria în care-l avertiza că, dacă nu anunță imediat noi alegeri prezidențiale, îl vor recunoaște drept președinte al țării pe opozantul său, Juan Guaido, autoproclamat deja, în urmă cu o săptămână, președinte interimar al Venezuelei. «De ce trebuie ca Uniunea Europeană să spună unei țări de pe planetă să-și refacă alegerile prezidențiale pe motivul că cei de dreapta nu le-au câștigat?», a întrebat Nicolas Maduro, care realiza interviul de la sediul său prezidențial din Caracas. «Ei încearcă să ne preseze cu ultimatumuri pentru a ne împinge spre o situație extremă, de confruntare», a adăugat Maduro.

O reuniune de criză în Canada

La câteva ore de la expirarea ultimatumului țărilor europene, Ottawa găzduiește, luni dimineață, o reuniune de criză cu participarea miniștrilor de Externe ai țărilor Grupului de la Lima (din care fac parte, în afară Canadei, zece țări latino-americane). La reuniune participă și secretarul de stat american Mike Pompeo, prin videoconferință. Ministerul canadian de Externe este de părere că la dezbaterile privind situația din Venezuela ar trebui să participe «întreaga comunitate internațională, inclusiv Uniunea Europeană». Duminică, premierul canadian Justin Trudeau, care s-a implicat personal în criza din Venezuela, i-a telefonat lui Juan Guaido, sugerându-i să pregătească noi alegeri prezidențiale «libere și juste».

Donald Trump, favorabil recurgerii la forțele armate americane

Președintele american Donald Trump a reafirmat duminică, într-o declarație pentru CBS, soluția proprie: recurgerea la forțe armate americane în Venezuela. Susținut însă de Rusia, China, Turcia, Cuba, Coreea de Nord, Nicolas Maduro apare decis să reziste presiunilor și acuză Statele Unite că orchestrează o lovitură de stat.

Joi, o reuniune a Uniunii Europene

Prima reuniune a grupului de contact internațional constituit de Uniunea Europeană pentru favorizarea organizării de noi alegeri prezidențiale – ceea ce, de fapt, solicită în ultimatumul lor Germania, Spania, Franța, Olanda, Portugalia, Regatul Unit și Austria – va avea loc joi, 7 februarie, la Montevideo (Uruguay), la nivel ministerial. Dezbaterile se vor desfășura sub președinția șefei diplomației europene, Federica Mogherini, și a președintelui Uruguayului, Tabare Vazquez. Grupul include țări din UE și din America Latină și are drept obiectiv să contribuie la crearea condițiilor necesare declanșării unui proces politic și pașnic în Venezuela care să permită organizarea de «alegeri libere, transparente și credibile».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW