Deși este în continuare privilegiată calea diplomației pentru revenirea în Niger a regimului constituțional democratic, șefii de Stat Major ai armatelor vest-africane s-au reunit, începând de joi, în capitala Ghanei, Accra, pentru a discuta modalitățile unei eventuale intervenții armate în această țară membră a Cédéao. Este, deci, o reuniune crucială, planificată să continue și vineri. Vor fi evocate detaliile unei intervenții militare cu scopul de a-l reinstala în funcțiile sale pe președintele ales Mohamed Bazoum, înlăturat de la conducerea statului la 26 iulie de către junta militară.
Întâlnirea de la Accra intervine la două zile după ce cel puțin 17 soldați ai armatei Nigerului au fost uciși și 20 răniți într-un atac al jihadiștilor ce acționează în sud-vestul Nigerului, în apropiere de frontiera cu Burkina Faso. Într-un comunicat difuzat miercuri, Cédéao a evocat pericolul permanent al diverselor atacuri lansate de grupurile teroriste, provocând moartea a numeroși soldați nigerieni. Condamnând sever aceste atacuri, Cédéao cheamă regimul actual de la Niamey să restabilească ordinea constituțională în țară pentru a se putea concentra asupra gravelor probleme privind securitatea deja fragilizată a Nigerului din cauza loviturii de stat militare.
Reamintim că, de mai mulți ani, Nigerul se confruntă cu atacuri regulate ale grupurilor jihadiste. Atacul de acum două zile a fost cel mai sângeros comis de la lovitura de stat militară condusă de generalul Abdurahman Tiani care, culmea, a justificat lovitura de stat prin ”degradarea situației securitare” a țării. Necazurile vin însă în lanț: Programul alimentar mondial (PAM) a avertizat miercuri că sancțiunile regionale impuse de Cédéao și închiderea frontierelor afectează imens aprovizionarea Nigerului cu produse alimentare vitale și cu medicamente.
Implicarea americană
Apelurile la o reglementare pașnică a acestei crize s-au multiplicat în ultimele zile, inclusiv din partea unor parteneri occidentali, printre care și Statele Unite. Miercuri, Washingtonul a anunțat desemnarea unei noi ambasadoare americane la Niamey, dna Kathleen FitzGibbon, cu precizarea că nu este vorba de o modificare a politicii Statelor Unite, ci de o implicare în continuare în găsirea unei soluții diplomatice a crizei actuale, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Guvernul nou instalat la Niamey caută și el aliați în regiune. Premierul nou instalat Ali Mahaman Lamin Zein a făcut în ultimele zile deplasări în capitale învecinate. Sunt semnale că liderii Ciadului, Mali și Burkina Faso, toți militari instalați la putere prin lovituri de stat, au anunțat că nu sunt dispuși să se angajeze într-o operațiune militară în Niger pentru restabilirea ordinii constituționale. Cei din Burkina Faso și Mali chiar și-au exprimat solidaritatea cu junta instalată la Niamey.
Junta rămâne inflexibilă
Dată fiind situația mai sus expusă, junta instalată la Niamey rămâne pentru moment inflexibilă. Îl rețin în continuare pe președintele ales democratic Mohamed Bazoum, pe care vor să-l judece și să-l condamne la ani grei de închisoare pentru ”înaltă trădare”. Ei consideră o eventuală operațiune militară vest-africană contra Nigerului drept “agresiune ilegală” și chiar promit “o ripostă imediată”.