vineri, 27 martie, 2020
13.2 C
București

Nimic despre leu

Întreaga lume se luptă cu noul „ucigaș” în serie, coronavirusul made in China, iar Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic a mutat cifrele Ceasului Apocalipsei mai aproape de miezul nopţii, avertizând că Pământul se apropie tot mai mult de un dezastru.

În schimb, la noi, au trecut mai bine de două luni de când a fost investit guvernul PNL. Nici până acum nu se știe al cui. Al președintelui Iohannis? Al premierului Orban?

PNL se confruntă cu o mare dilemă: să lase puterea așteptată atâția ani pe speranța că prin alegeri parlamentare anticipate vor reuși să adune mai multe locuri în cele două Camere? Greu de dat un răspuns pentru cei din Aleea Modrogan. Le va fi greu să dea vina pe cineva, cu excepția „vechii moșteniri”.

Fără multe realizări care să arate drumul Schimbării, PNL se peticește în modul pe care l-au folosit facțiunea lor grea, PDL. Împrumuturi mai mari și mai dese. Cel mai consistent, în valoare de 3 miliarde de euro, a fost făcut săptămâna trecută.

PSD ar putea recupera mare parte din procentele pierdute anul trecut. La alegeri vor fi curați, fără penali sau figuri care să îi facă de râs. Congresul de luna viitoare le va îmbunătăți și mai mult imaginea.

Au renunțat la putere la momentul potrivit, lăsând în urma lor mari provocări. Deficitul bugetar a sărit de limita de 3%, deficitul comercial crește constant, iar pensionarii și copiii așteaptă majorarea alocațiilor și a pensiilor. Probabil că au dat chiar o „mână de ajutor” la moțiunea de cenzură care a trimis-o în linia a treia pe doamna Dăncilă. Campania lor va fi mult mai ușoară. Dl Ciolacu va spune doar că au majorat salariile și pensiile. Şi că intenționează să urce salariul minim la nivelul întregii Uniuni Europene.

Dl Barna, bârna din mijlocul celor de la USR, a arătat că nu are stofă de a fi un „lider majimo”. Celălalt ardelean, din fruntea coaliției, dl Cioloș, ar putea să dinamizeze modul de a face politică, într-o uniune de ONG-uri sau mini-partide, care pur și simplu a uitat de unde a pornit.

La final, merită menționată avertizarea Consiliului Fiscal conform căruia deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la 4,6-4,8% din Produsul Intern Brut, semnificativ peste estimarea de 3,6% a guvernului PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Macron pregătește împreună cu Trump “o inițiativă importantă” pentru contracararea COVID-19 și se consultă cu Vladimir Putin

Toată presa internațională - scrisă și audiovizuală - publică cifre tot mai îngrijorătoare privind evoluția pandemiei de coronavirus. De la...

Sesiunea plenară specială a PE: Deputații europeni solicită un răspuns mai unitar dat de UE pandemiei de Covid-19

687 de deputaţi au participat joi, 26 martie, la Bruxelles, la primul vot din cadrul plenarei speciale a PE...

Guvernul a decis amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni

Guvernul a decis în şedinţa de azi amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni. Premierul Ludovic...

Poșta Română păstrează trimiterile extracomunitare până la 30 de zile

Poşta Română amintește tuturor clienților care, în perioada stării de urgență, au de ridicat trimiteri de la...

TRENDING

3 milioane lei pentru elevii etnici români din Ucraina

Guvernul a suplimentat bugetul Ministerul Românilor de...

Începe festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, cu invitați speciali

Elia Suleiman, regizorul filmului It Must be Heaven,...