De teama unei a doua izolări generalizate, majoritatea statelor europene și-au înăsprit considerabil măsurile restrictive sanitare. Cu mare grijă însă, pentru a nu submina economia sau de a lua măsuri prea îngăduitoare sau prea târzii pentru limitarea propagării virusului ucigaș.
Stare de urgență în Franța, interzicerea reuniunilor la Londra, școli închise în Polonia și alte măsuri de-a dreptul draconice au intrat deja în vigoare sâmbătă, 17 octombrie, în Europa, în speranța că astfel va fi jugulat cel de-al doilea val al pandemiei de Covid-19. Noile contaminări au crescut în săptămâna care a trecut cu 44% în Europa.
Cifre-record privind noii contaminați și starea excepțională în Franța
În Franța, numărul infectaţilor cu coronavirus a atins sâmbătă un nou record: 32.427 noi contaminați în ultimele 24 de ore. A crescut de asemenea numărul bolnavilor în reanimare, până la 1.900. De fapt, spun autoritățile sanitare, în Franța toți indicatorii sunt „pe roșu”. Locuitorii a zece mari orașe (inclusiv Aix-Marseille, Lyon, Grenoble, Rouen, Toulouse, Montpellier, Lille și altele), precum și întreaga regiune Île-de-France (zona Parisului), respectiv circa 20 milioane de persoane, se află începând de sâmbătă sub stare de urgență între orele 21.00 și 6.00, pentru o perioada de cel puțin patru săptămâni.
Franța, scrie presa strasbourgheză, înregistrează în fiecare zi aproape 100 decese provocate de Covid-19, numărul total al deceselor, de la declanșarea pandemiei, ajungând la 33.392 (persoane de toate vârstele).
Amplificarea restricțiilor în Regatul Unit
În Regatul Unit, țara cea mai îndoliată din Europa în acest moment (43.429 morți, 15.000 noi cazuri de infectare vineri), autoritățile au adoptat măsuri restrictive considerabil mai severe la finele acestei săptămâni. Pe tot teritoriul Marii Britanii sunt limitate deja reuniunile la cel mult 6 persoane (interior și exterior) și sunt închise toate barurile începând cu ora 22.00. De sâmbătă, mai bine de jumătate din populație este supusă unor restricții și mai dure. Londra și multe alte zone, respectiv 11 milioane de persoane, au interzise reuniuni chiar în interior, între familii și prieteni. Lancashire și Liverpool sunt în „stare de alertă sanitară maximală”. Sunt închise pub-urile ce nu servesc mâncare. În Irlanda de Nord, pub-urile și restaurantele au fost închise încă de vineri pentru o perioadă de o lună, iar vacanțele școlare au fost prelungite.
Neliniște în Germania
În Germania, unde sâmbătă au fost contabilizaţi 7.830 noi contaminați în ultimele 24 de ore – un record pentru această țară – Angela Merkel a cerut din nou concetățenilor săi să-și reducă la maximum relațiile sociale. Bilanțul morților în Germania a ajuns la aproape 10.000. „Renunțați la toate călătoriile ce nu sunt cu adevărat necesare, la aniversări, stați acasă”, a declarat din nou dna Merkel, subliniind că „ceea ce va fi în iarnă, ce va fi de Crăciun se va decide în zilele și săptămânile viitoare”.
Varșovia închide școlile, Praga cere sprijinul armatei
Noi restricții intră în vigoare și la Varșovia și alte mari orașe din Polonia: colegiile și liceele închise, învățământul desfășurându-se online. Restaurantele se închid la ora 21.00, ceremoniile prilejuite de căsătorii sunt interzise, iar numărul persoanelor admise în magazine, mijloace de transport public și slujbele în biserici sunt limitate.
În Cehia, unde în aceste zile există cea mai mare rată de contaminare cu coronavirus și a deceselor la sută de mii de locuitori de pe continentul european, guvernul a cerut armatei să construiască un spital în afara capitalei, cu cel puțin 500 paturi.
Această țară, cu o populație de 10,7 locuitori, a înregistrat numai vineri seară 11.105 noi contaminați în ultimele 24 de ore, al treilea record consecutiv.
Măsuri ultrastricte în Belgia
O primă informație ce ne introduce în atmosfera tensionată din Belgia: ministrul de Externe, dna Sophie Wilmès, a anunțat sâmbătă că a fost testată pozitiv la Covid-19.
Începând de luni seară (19 octombrie), în Belgia va fi instituită stare de urgență între miezul nopții și ora 5.00 dimineața. Cafenelele și restaurantele vor fi închise pentru cel puțin o lună. Socializarea este redusă la… o persoană, iar la domiciliu, nu pot fi invitate mai mult de patru persoane, mereu aceleași. Munca online devine obligatorie, toate piețele sunt închise, inclusiv de Crăciun, iar comercializarea băuturilor alcoolice este interzisă după ora 20.00. Toate barurile și restaurantele sunt închise.
Belgia a depășit pragul de 200.000 contaminați cu Covid-19 (față de 100.000 la 20 septembrie) iar spitalele sunt supraîncărcate. Belgia are unul dintre cele mai rele bilanțuri din lume: peste 890 morți la milionul de locuitori. Per total, de la declanșarea pandemiei, Belgia a contabilizat 10.359 decese la 11,5 milioane locuitori ai țării.
Italia „se zăvorăște”
Italia, lovită deja „mortal” în primăvara acestui an, a anunțat vineri o cifră îngrijorătoare – 10.010 noi contaminați cu Covid-19 în decurs de o zi. Lombardia, regiunea Milano este cea mai afectată în aceste zile. Toate barurile și restaurantele au fost închise începând de sâmbătă, iar activitățile sportive sunt suspendate cel puțin până la 6 noiembrie.
La Campanie, regiunea Neapole, și-a închis deja școlile și sunt interzise ceremoniile, cortegiile mortuare.
Singura speranță sunt laboratoarele americane Pfizer și Moderna, care au anunțat că ar putea cere autorizarea vaccinurilor lor la sfârşitul lunii noiembrie. Dar eventuala lansare a vaccinului până la finele anului este limitată în efortul de a bloca epidemia, aflată chiar la al treilea val în Statele Unite, însoțit de o creștere alarmantă a contaminărilor, a spitalizărilor și deceselor.
DECI NUMAI IMPERIUL UE ARE BACAZURI CU VIRUSU ASTA, TARILE EUROPENE NON-UE PRECUM NORVEJIA, ELVETIA, SERBIA, ALBANIA, TURCIA ETC NU-SI FAC PROBLEME CU EL FIINDCA NU VREA SA IASA DINTRE HOTARELE UNIUNII. cAM CIUDAT VIRUS, NU ?