Statele Unite au reinstituit începând de luni, 5 noiembrie, un regim de sancțiuni severe împotriva Iranului, vizând «asfixierea» economică a acestuia. Washingtonul interzice de acum încolo orice tranzacție comercială cu Teheranul, incapabil astfel să-și mai vândă oficial petrolul altor state. Comentatori politici citați de RFI spun că dacă față de Coreea de Nord Donald Trump s-a lansat într-un joc politic («morcovul și bastonul»), cu Iranul a refuzat orice discuții pe problemele în dispută, considerându-l «dușmanul istoric al Statelor Unite». Numai că sancțiunile americane aplicate începând de luni, 5 noiembrie, sunt departe de a întruni unanimitate în comunitatea internațională.
«Aceste sancțiuni, a explicat din nou secretarul de stat american Mike Pompeo, au scopul evident de a împiedica susținătorul cel mai important al terorismului la nivel mondial», autorul atentatelor comise în ultimele săptămâni în chiar inima Europei. Lăudând decizia președintelui Trump, Pompeo afirmă că sancțiunile au avut deja un enorm impact, provocând diminuarea producției de petrol brut iranian cu peste 1 million de barili pe zi, iar această tendință va continua, a promis oficialul american.
Derogări?
Mike Pompeo a confirmat informațiile ce au circulat în ultimele ore potrivit cărora vor fi acordate derogări de la aceste ultime sancțiuni unui grup de opt state, fără ca, pentru moment, să le menționeze. Ele vor continua, temporar, să cumpere petrol brut iranian, înainte de a se decide stoparea tuturor tranzacțiilor comerciale cu Teheranul. Între țările care vor beneficia de derogările temporare ar figura Iranul, Turcia, India și China. Senatori republicani americani au dorit impunerea unor sancțiuni și mai severe, incluzând și sectorul bancar, dar Mike Pompeo a considerat că ceea ce s-a impus până acum este, pentru moment, «suficient pentru a pune regimul iranian la zid».
Milioane de iranieni în stradă, pentru a condamna Statele Unite
Mii de studenţi iranieni au mărşăluit duminică la Teheran împotriva Statelor Unite, care au decis introducerea, de luni, a noilor sancţiuni economice. În faţa ambasadei Statelor Unite a fost ars drapelul american şi portretul lui Donald Trump. Ei au marcat astfel momentul 4 noiembrie 1979, când studenţi extremişti au preluat controlul ambasadei Statelor Unite de la Teheran și 52 de americani au fost ţinuţi ostatici timp de 444 de zile. Milioane de iranieni au luat parte duminică la proteste derulate în marile oraşe iraniene, relatează presa locală. Oamenii au jurat credinţă ayatolahului suprem al ţării, Ali Khamenei, şi au cerut moartea Statelor Unite.