20.5 C
București
luni, 12 aprilie

Noutăți diplomatice în Balcani: Prima reuniune a Trilateralei Serbia-Grecia-Cipru

Miniștrii de Externe ai Serbiei, Greciei și Ciprului, respectiv Nicola Selakovic, Nikos Dendias și Nikos Christodoulides, s-au întâlnit luni la Belgrad, pentru prima oară în acest format trilateral. Agenda acestei prime reuniuni s-a axat pe problemele dezvoltării colaborării lor economice.

La final, Nicola Selakovic, șeful diplomației sârbe, citat de agenția Taniug, a declarat presei că cele trei părți au încheiat un acord privind organizarea de astfel de întâlniri la fiecare șase luni. A precizat că această primă reuniune a fost consacrată cooperării economice trilaterale, infrastructurilor, dosarului energetic și diversificării aprovizionării cu gaz natural.

Comunicatul guvernului Serbiei subliniază că cei trei miniștri s-au pus de acord asupra necesității unei mai ample cooperări trilaterale în domeniile turismului, al agriculturii, informaticii ş.a.

Ministrul de Externe cipriot, Nikos Christodoulides, a subliniat că cele trei țări sunt de acum încolo angajate în legături prietenești și că viitoarea lor cooperare trilaterală ” include o agendă pozitivă în interesul tuturor popoarelor lor”. “Obiectivul ultim este consolidarea stabilității și a prosperității Balcanilor occidentali și în Mediterana orientală”, a subliniat Christodoulides.

El a folosit acest prilej pentru a afirma că o soluție a actualei situații din insula divizată trebuie gândită pe baza unei federații bizonale, bicomunale, fără vreun amestec extern.

Nikos Dendias, șeful diplomației elene, a evocat necesitatea dezvoltarea cooperării dintre Grecia și Serbia în domeniul energetic, al securității și al infrastucturilor. El s-a declarat în sprijinul interconectării conductelor de gaze naturale între Serbia și Bulgaria care apoi să se poată conecta cu Grecia și eventual cu Trans Adriatic Pipeline. Dendias a evocat de asemenea chestiunea migrației, Grecia și Ciprul fiind țări de frontieră externă a UE în Mediterana răsăriteană. A cerut Turciei să controleze mai strict valul de migranți la frontierele sale și să-i accepte pe cei ilegali, proveniți din UE, conform acordului său din 2016 cu Uniunea Europeană. Ca și până acum, Grecia a promis sprijin eforturilor Serbiei de a adera la Uniunea Europeană.

Miniștrii de Externe grec și cipriot s-au pronunțat și cu acest prilej în favoarea menținerii Mediteranei orientale ca o zonă a colaborării, a păcii și securității întregii regiuni, respectând normele dreptului internațional.

Următoarea întâlnire trilaterală va avea loc la Salonic.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW