Nunta reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata tinerilor romani. Un astfel de eveniment presupune mult fast si veselie, mai ales daca este vorba de un eveniment traditional in care se respecta cu sfintenie obiceiurile mostenite din generatie in generatie. Stim cu totii ca, pe vremuri, cele mai frumoase nunti se faceau la sate, acolo unde mirii aveau parte de o petrecere autentica prin joc, cantec si nelipsitele traditii romanesti. In zilele noastre, multe practici foarte vechi si-au pierdut din valoare, mai ales in mediul urban, insa exista cateva obiceiuri de nunta care s-au pastrat pretutindeni chiar daca mirii le imbina adesea cu concepte moderne culese de pe alte meleaguri. Iata care sunt cele mai intalnite traditii romanesti.
Petitul miresei
Orice nunta este precedata de o cerere in casatorie, doar ca in traditia romanessca logodna propriu-zisa are loc in momentul in care mirele, impreuna cu parintii sai si alte rude, merge la viitorii socri in petit, sa le ceara fata. Chiar daca astazi petitul reprezinta mai degraba o formalitate prin care cele doua familii se cunosc mai bine si pun la cale detalii despre nunta, inca se mentine vie traditia romaneasca de a primi binecuvantarea parintilor.
Fedelesul sau impodobitul bradului
Acest frumos obicei difera de la o regiune la alta. In unele parti ale tarii, la casa mirelui se face o ceremonie cu o seara inainte de nunta pentru impodobirea bradului cu hartie creponata si decoratiuni lucrate manual. In ziua nuntii, bradul este adus la biserica, iar dupa terminarea slujbei ajunge in fata casei mirilor unde va sta timp de un an. In alte zone, bradul se impodobeste la casa miresei, in timp ce la viitorul ginere se organizeaza petrecerea burlacilor.
Barbieritul mirelui si gatitul miresei
Cu siguranta in orice regiune a tarii inca se respecta acest obicei, indiferent ca nunta este facuta la oras sau la sat. Cavalerii de onoare ajuta mirele sa se imbrace si, simbolic, in barbieresc cu instrumente cat mai mari, pentru a simboliza transformarea sa in barbat. Dupa acest moment, se indreapta cu totii spre casa nasilor, iar de acolo pornesc catre mireasa. Intre timp, viitoarea mireasa este ajutata de domnisoarele de onoare sa se pregateasca, dupa care nasa o gateste si ii prinde voalul inainte de a o prezenta mirelui.
Hora si turta miresei
Dupa ce mireasa este gatita de nasa, aceasta prinde flori in pieptul nasilor, parintilor si mirelui, iar domnisoarele de onoare impart nuntasilor cocarde. Toti invitatii se prind apoi intr-o hora mare, pentru a celebra bucuria socrilor mici ca fata lor paraseste casa in rochie alba. Dansul se incheie cu un obicei facut de nasa, care rupe o turta deasupra capului miresei si o imparte nuntasilor.
Aruncarea cu orez peste miri
La finalul cununiei civile sau uneori dupa terminarea ceremoniei religioase, mirii sunt felicitati de cei prezenti si trec pe sub o cununa de flori. In acel moment, nuntasii arunca peste ei boabe de orez, semn al belsugului si fertilitatii.
Dansul mirilor
Traditional sau modern, acest obicei este respectat indiferent daca alegi un restaurant pentru nunta in Bucuresti ori o nunta in aer liber, undeva in mediul rural. De altfel, este cel mai asteptat moment al serii, modul in care se deschide petrecerea si obiceiul pentru care cuplul s-a pregatit inainte cu o coregrafie care sa-i surprinda pe cei prezenti.
Furatul miresei
Unul dintre evenimentele distractive ale serii este si furatul miresi intr-un moment de neatentie al celorlalti nuntasi. Bravii invitati care fac acest lucru vin apoi cu pantoful sotiei la proaspatul sot si negocieaza pentru a-i aduce inapoi aleasa inimii.
Aruncarea buchetului
Viitoarele mirese asteapta cu nerabdare aruncarea buchetului. Spre finalul petrecerii, toate domnisoarele se strang pe ringul de dans, mireasa se intoarce cu spatele si arunca buchetul. Potrivit traditiei, fata care-l prinde va fi urmatoarea care se marita.
Traditia voalului
Dupa ce a fost aruncat buchetul, nasa ii da jos voalul miresei si ii va pune o naframa pentru a evidentia trecerea tinerei fete la statutul de sotie. Se obisnuieste ca voalul sa-i fie prins celei care a prins buchetul, care il poate pastra drept cadou.
In vremurile noastre multe dintre obiceiurile de nunta au fost date uitarii deoarece tinerii fie nu inteleg semnificatia lor, fie considera ca sunt invechite. Traditiile romanesti difera in functie de zona, cultura sau specific geografic, insa cateva dintre ele sunt in continuare practicate peste tot in tara deoarece cuplurile nu vor sa-si piarda radacinile romanesti in totalitate.