România este un ținut plin de povești și de magie, cu locuri ce abia așteaptă să fie descoperite și scoase la lumină, locuri ce amintesc de basmele copilăriei, cu grădini fermecate, mere de aur, zmei ascunși și peșteri întunecoase. Atunci când vrei să descoperi chiar mai mult, realizezi că fiecare zonă se deosebește şi prin „povești” culinare, gospodinele având secrete bine ținute din moși-strămoși și preparând adevărate minuni gastronomice.
Iată care sunt poveștile culinare din România pe care TREBUIE să le afli!
- Vinul
România este țara în care poveștile gastronomice sunt stropite din belșug cu diverse soiuri de vin, care mai de care mai aromat și mai îmbietor, fiecare având legenda sa. În fapt, spațiul autohton este binecunoscut pentru tradiția sa în acest sens, reprezentând chiar unul dintre cei mai mari producători și exportatori din lume. Dacă îți dorești să afli mai multe despre sortimentele de vin roșu, rosé sau alb, expertul în vinuri Marinela Ardelean îți poate spune povestea fiecărui soi, a fiecărei arome îmbietoare, a poveștii din spatele gustului rafinat care te îmbie să îl deguști și să îl savurezi.
- Storceagul
Delta Dunării este renumită pentru frumusețea și diversitatea ei unică în lume, însă, dincolo de priveliștile ce îți taie răsuflarea, există preparate culinare care îți vor înnebuni papilele gustative. Una dintre acestea este storceagul, o ciorbă de pește absolut delicioasă, pe care nu o vei găsi, în mod autentic, decât în Deltă. Rețeta este un amestec dintre bucătăria românească și cea ucraineană, însă rezultatul este dincolo de cuvinte. Storceagul este un preparat care te va duce cu gândul la ciorba bunicilor, făcută cu dragoste și legume din grădina proprie.
- Ciorba rădăuțeană
Atunci când vine vorba de povești gastronomice, Moldova este o zonă care are, cu siguranță, ceva de spus. Pe lângă nu mai puțin celebrele „Poale’n brâu”, plăcintele la gândul cărora îți lasă gura apă, ciorba rădăuțeană face ca turiști din toate colțurile lumii să o laude și să revină în zona pitorească a Moldovei, tocmai pentru a degusta, din nou, minunea culinară. Puiul, smântâna, ouăle şi legumele sunt ingredientele acestei ciorbe, însă numai gospodinele din acea zonă o vor pregăti aşa cum numai ele ştiu de la mame şi de la bunici, pentru a crea acel gust autentic, absolut fabulos.
- Piperchi țârgâsiti
Bucătăria diferitelor minorităţi de pe teritoriul României este o inspirație pentru numeroşi bucătari celebri. În Dobrogea există o comunitate mare de aromâni (armâni, machedoni), aceștia fiind renumiți pentru mâncarea tradițională extrem de delicioasă. Unul dintre preparatele tradiționale aromâne se numește piperchi țârgâsiti (ardei prăjiți). O rețetă care se remarcă prin simplitatea sa, însă papilele gustative ale celui care va gusta acest fel de mâncare vor fi alintate cu arome îmbietoare de ierburi aromatice, ardei, roșii sau brânză de oaie. Un preparat care te va duce cu gândul în trecut, poate la sosul preparat de mamele și bunicile noastre în copilărie, atunci când existau legume proaspete și naturale din belșug.
- Bulzul ardelenesc
Ardealul, o altă zonă a țării plină de povești, are, de asemenea, și preparate gastronomice deosebite. Oricine a auzit de celebrul gulaș ardelenesc, însă bulzul este un preparat care te îmbie prin simplitatea sa. Mămăliguţă, brânză de burduf, cârnăciori şi costiță afumată, toate amestecate pentru a da o savoare fenomenală.
Întreaga ţară este un loc plin de poveşti, care mai de care mai delicioase şi mai îmbietoare. Dacă vrei să le guşti, nu îţi rămâne decât să îţi iei concediu, să îţi rezervi un loc pentru dormit şi poţi pleca în aventura culinară mult-dorită!