Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a luat decizia de a învesti în producţia de gaze din zăcămintele concesionate în Marea Neagră, anunţă Agerpres.
Black Sea Oil & Gas (BSOG), companie americană controlată de Carlyle Group LP, va opera în perimetrul XV Midia, a cărei exploatare a fost aprobată de Ministerul Energiei în urmă cu aproximativ o săptămână.
Investiţia companiei vine la aproximativ 11 ani după descoperirea a două zăcăminte care ar conţine aproximativ 10 miliarde metri cubi de gaze naturale, într-o zonă amplasată la 120 de kilometri în largul Mării Negre.
Compania speră să demareze producţia în anul 2020, devenind astfel prima firmă care va extrage resursele offshore ale României.
Legislația introdusă de Guvern, motiv de îngrijorare pentru companie
În urmă cu câteva zile, şeful companiei Black Sea Oil & Gas (BSOG), Marc Beacom, a avertizat că taxele introduse de Guvern în 2018 ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.
La sfârşitul anului trecut, Guvernul a adoptat aşa-numita „Lege Offshore”, care introduce mai multe taxe printr-o ordonanţă de urgenţă, fără un studiu de impact sau o dezbatere publică prealabilă. Una dintre ele este taxa de 2% pe cifra de afaceri a firmelor din energie. În plus, a fost introdusă şi o puternic criticată plafonare a preţului gazelor naturale.
„Impactul acestor modificări legislative asupra planurilor noastre de investiţii este foarte negativ. Capacitatea noastră de obţine o decizie finală de investiţii este afectată în mod negativ” a declarat Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil&Gas, citat de Agerpres.
Nu în ultimul rând, „Lege Offshore” prevede că firmele româneşti trebuie să vândă cel puţin jumătate din producţia lor anuală de gaze naturale în România.
„Plafonarea preţului la gaze înlătură încrederea investitorului că fiind un producător românesc nu îi va provoca dezavantaje economice în raport cu investiţiile în alte ţări”, a spus mai Mark Beacom.
Black Sea Oil & Gas (BSOG) nu este singura companie energetică care şi-a exprimat îngrijorările cu privire la modificările legislative din România. Anul trecut şi OMV Petrom a făcut acelaşi lucru, în mai multe rânduri, avertizând că și-ar putea amâna investițiile în Marea Neagră.
De altfel, decizia companiei americane Black Sea Oil & Gas (BSOG) vine la doar o zi de la anunţul OMV Petromcu privire la faptul că-şi amâna investiţiile din Marea Neagră datorită „instabilităţii recente privind mediul de reglementare”, cu referire la Ordonanţa „Lăcomiei”. La aceasta se adaugă şi prevederile aşa-numitei „Legi Offshore”, adoptată anul trecut.