Potrivit datelor de care dispune ONU, 2,3 miliarde de persoane de pe planetă nu dispun de apă potabilă, iar perspectivele sunt dramatice, având în vedere schimbările de climă și poluarea alarmantă semnalate în ultimii ani.
Pe acest fond, începând de miercuri, la New York a început o conferință specială a Națiunilor Unite în cadrul căreia s-a dat un semnal de alarmă și s-a lansat apelul către țările planetei la pregătirea unor măsuri pentru a face față unei crize de apă potabilă, sursă inevitabilă de tensiuni. Potrivit corespondentului RFI, la conferință au fost prezenți peste 6.500 participanți la circa 500 evenimente programate pentru zilele de miercuri și joi. Deși nu a fost prevăzut un angajament concret, și nu a fost prevăzut vreun acord politic general, ONU a cerut țărilor lumii să se angajeze în aceste zile ale conferinței, până vineri inclusiv, pe mai multe fronturi, prioritare fiind realizarea de asanări, reziliența la inundații și la secete, dezvoltarea economică durabilă, angajamente la prospectarea surselor de apă în general.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a atras atenția asupra consumului ”vampiric” de apă pe planetă, care epuizează dramatic sursele vitale ale omenirii, în condițiile în care un sfert din populația planetei nu are acces la apă potabilă. S-a dovedit imposibilă obținerea unui acord cu efect constrictiv precum cele de la COP21 de la Paris sau la COP15 asupra biodiversității, de la Montréal, din decembrie 2022. Antonio Guterres a solicitat un program de acțiune pentru asigurarea apei potabile, ”îndrăzneț și angajant”. Dificil însă de a avea o vedere de ansamblu exhaustivă privind toate angajamentele luate în cele trei zile cât a durat conferința, dar ea este de departe evenimentul din ultimii ani care va mobiliza cel mai mult Organizația Națiunilor Unite. Ce este extrem de urgent: experții în domeniul aprovizionării cu apă ai Națiunilor Unite au relevat întârzierea acțiunilor pentru asigurarea aprovizionării cu apă potabilă, a igienei și a asanărilor, mai ales în Africa, unde locuitorii mor mai probabil de carențe în aceste domenii decât din cauza unei catastrofe naturale.
Răspunsuri multiple
Răspunsurile la dramatica lipsă de surse de apă potabilă evocate la conferința ONU de la New York s-au arătat multiple: un grup de 50 de întreprinderi globale, prezente în 130 de țări ale globului, au promis o mai bună utilizare a apei pe liniile lor de producție, pentru a opri astfel risipa; un consortium de guverne, industrii și membri ai societății civile s-a angajat să suprime total prezența plumbului în apa potabilă. Din partea ecosistemelor, cea mai importantă inițiativă privește restaurarea râurilor și a sistemelor de canalizare, în special în RD Congo și Gabon. Obiectivul concret anunțat: restaurarea – până în 2030 – a 300.000 km râuri (echivalentul a șapte ori înconjurul planetei).
The World Resources Institute a cerut o nouă gestionare a apei la nivelul planetei, adaptată schimbărilor de climă, susținând că securizarea aprovizionării cu apă a societăților noastre până în 2030 costă doar puțin peste 1% din PIB-ul mondial, cu consecințe extrem de pozitive: o mai mare creștere economică, o creștere a producției agricole, ameliorarea vieții comunităților sărace.
Până la urmă, obiectivul acestei conferințe speciale a ONU a fost o ameliorare considerabilă a guvernanței mondiale a apei, pentru a pregăti viitorul. ONG-urile au reclamat desemnarea unui Trimis special al ONU având în competență chestiunile legate de aprovizionarea planetei cu apă și găsirea fondurilor suplimentare necesare soluționării crizelor.