O demonstrație de forță: un milion de secesionişti catalani au manifestat pe străzile Barcelonei pentru separarea de Madrid

O uriașă masă de catalani a ieșit marți pe una dintre arterele principale ale Barcelonei pentru a marca «Diada», sărbătoare națională catalană, demonstrând o capacitate de acțiune rămasă intactă după eșecul tentativei lor de separare de Spania.

Marți, fix la ora 17.45, comemorând preluarea Barcelonei la 11 septembrie 1714 de către trupele lui Filip al V-lea, suprimând astfel autonomia regiunii, manifestanții au arborat o mare de drapele separatiste și au scandat «Vrem independența!» pe tot parcursul celor 6 kilometri ai bulevardului Diagonal. «Cerem dreptul nostru de a fi o națiune, pe cale democratică și pașnică», au lansat lideri ai manifestanților. A fost cerută, de asemenea, încetarea urmăririi în justiție a liderilor separatiști, încarcerați sau refugiați în afara granițelor pentru rolul lor în tentativa de secesiune din octombrie 2017. Așa cum se știe, 13 lideri catalani, între care și fostul președinte Carles Puigdemont, exilat în Belgia, sunt acuzați de rebeliune, motiv pentru care sunt pasibili de pedepse de până la 25 de ani închisoare. Corespondenți ai agențiilor de presă aflați la Barcelona au subliniat în reportajele lor – cuprinzând declarații ale unora dintre manifestanţi – că tabăra separatiștilor a dorit să demonstreze, la un an de la nereușita proclamării independenței acestei regiuni, că a rămas la fel de puternică și decisă să continue lupta cu aceeași forță. «Separatiştii», spune Oriol Bartomeus, politolog la Universitatea autonomă din Barcelona, «vor ieși în stradă pentru a dovedi că sunt forța politică organizată cea mai importantă» din Catalonia, dar, spre deosebire de anul trecut, «se pare că în acest moment nu au un plan de acțiune». «Diada» este o sărbătoare folosită de separatiști pentru a reclama independența acestei bogate regiuni a Spaniei, dar unde locuitorii ei sunt totuși puternic divizați. Un recent sondaj de opinie (din iulie) arată că 46,7% dintre catalani sunt în favoarea independenței regiunii și 44,9% se opun. Un element important: președintele Cataloniei, Quim Torra, ales de Puigdemont să continue coordonarea acțiunilor secesioniste, a declarat luni, într-un discurs radical, că «poporul catalan este un popor care se simte liber și vrea să fie liber… Guvernul nostru s-a angajat să acționeze pentru ca Republica noastră să devină efectivă».

Referendum pentru autonomie?

Quim Torra cere guvernului central organizarea unui referendum pentru «autodeterminare» și avertizează că, dacă Madridul continuă să refuze, el nu va renunţa «la nicio cale» pentru a conduce Catalonia la independență. Informații recente arată că noul guvern de la Madrid, personal premierul socialist Pedro Sanchez, a reluat dialogul cu liderii separatiști propunând un referendum privind acordarea «unui plus de autonomie», ofertă pe care Quim Torra a respins-o categoric.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW