Biden și Putin la Geneva: Un summit istoric în actualul context politic internațional

Prima întâlnire dintre președinții Biden și Putin, organizată la inițiativa președintelui american și găzduită de oficialitățile elvețiene la Vila La Grange de pe malul lacului Leman, s-a încheiat miercuri, 16 iunie, după circa patru ore de discuții. Mai întâi în cerc restrâns și apoi între cele două delegații. Întreaga lume politică a planetei a considerat acest summit ca fiind „istoric”, având în vedere contextul tensionat, complicat al relațiilor dintre cele două state și lista”bogată” a disensiunilor între Rusia și Statele Unite privind diferite dosare, de la interferența Rusiei în alegerile prezidențiale americane și continuând cu atacurile cibernetice la care au fost supuse instituții și companii americane de către hackeri ruși, trecând prin marile conflicte, pericole pentru securitatea multor puncte de pe harta Europei și a lumii. Însuși anunțul referitor la ținerea, la finalul întâlnirii, a două conferințe de presă distincte a fost dovada răcelii relațiilor dintre cei doi lideri. A fost însă un final ce a contrastat cu conferința de presă comună ce a avut loc după întâlnirea din 2018, de la Helsinki, între Vladimir Putin și Donald Trump. O primă dovadă că cei doi președinți au avut motive temeinice să declare că întâlnirea lor a fost „constructivă” a fost prima și foarte rapida înțelegere la care au ajuns privind revenirea ambasadorilor american și rus la posturile lor, din care fuseseră rechemaţi pentru „consultări”, de fapt consecința unor declarații nediplomatice ale președintelui Biden la adresa lui Vladimir Putin personal.

SUA și Rusia pledează pentru „dialog în scopul stabilităţii strategice”

O declarație comună, postată pe site-ul Casei Albe și preluată de RFI și agențiile de presă internaționale, precizează: „Noi, preşedintele SUA, Joseph R. Biden, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, notăm că Statele Unite şi Rusia au demonstrat că, inclusiv în perioade de tensiune, sunt capabile să facă progrese asupra obiectivelor comune în sensul asigurării predictibilităţii în domeniul strategic, pentru reducerea riscurilor conflictelor militare şi ameninţării unui război nuclear”.
„Recenta prelungire a Noului Tratat START (Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic) reprezintă un exemplu în sensul angajamentului nostru pentru controlul armelor nucleare. Astăzi, reafirmăm principiul că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să aibă loc niciodată”.
„În concordanţă cu aceste obiective, Statele Unite şi Rusia se vor implica împreună într-un dialog în scopul stabilităţii strategice în viitorul apropiat, care va fi deliberat şi solid. Prin acest dialog, încercăm să pregătim baza pentru viitoare măsuri de control al armamentului şi de reducere a riscurilor”, au subliniat liderii SUA şi Rusia.
Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a declarat că a avut o discuţie „pozitivă” cu omologul său din Rusia, precizând că stabilitatea strategică a fost unul dintre subiectele principale de discuţie.
Președintele Joe Biden a spus miercuri seară, la conferința sa de presă, că l-a avertizat pe președintele rus în legătură cu imixtiunea Rusiei în alegerile din SUA. Totuși, președintele american apreciază că tonul discuțiilor a fost unul pozitiv. „Am arătat clar că nu vom tolera încercările de a ne încălca suveranitatea democratică sau de a ne destabiliza alegerile democratice și că vom răspunde”, a spus Joe Biden.Acesta i-a mai transmis clar lui Putin că agenda sa nu este împotriva Rusiei, dar Statele Unite vor continua să ridice probleme legate de drepturile fundamentale ale omului. Președintele crede însă că Putin „nu caută un război rece” cu Statele Unite…Tonul întregii întâlniri a fost bun, pozitiv. Nu a fost luată nicio măsură stridentă”.
De asemenea, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat la întâlnirea sa cu presa că discuţia cu omologul său american, Joseph Biden, a fost „foarte constructivă”, fără animozități, ceea ce a demonstrat „voința ambelor părți de a se înțelege „. Deși „în multe aspecte evaluările noastre sunt divergente”, a subliniat Putin, Moscova și Washington și-au”demonstrat dorința de a se înțelege unul cu celălalt și de a căuta modalități de a-și apropia pozițiile”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW