Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)
Corneliu Bodea, fondatorul grupului Adrem și președintele Centrului Român al Energiei (CRE) spune că ar trebui ca clienții casnici să realizeze că energia electrică pe care o consumă are și ea un preț, care trebuie plătit.
Corneliu Bodea a făcut mai multe declarații, la conferința Zf Energie 2024, legate de prețul energiei electrice în contextul apropiatei liberalizări a pieței, care va avea loc la 1 aprilie 2025. Omul de afaceri a avut o intervenție rar întâlnită referitoare la nevoia de conștientizare, pentru consumator, a faptului că, alături de alte servicii pe care le consuma, și energia electrică, care este cea mai importantă, are un preț care trebuie plătit.
„Orice intervenţie într-o piaţă liberă se face în general greşit, dar repede. Dar revenirea dintr-o astfel de intervenţie este întodeauna foarte dificilă. Eu cred că cel mai grav a fost faptul că s-a oferit o plasă de siguranţă prea densă şi prea acoperitoare. Şi în ultimele săptămâni discuţia legată de o eventuală explozie a preţurilor se poartă în şoaptă. Nu cred că vor exploda preţurile, adică nu cred că avem motive să ne temem de o situaţie similară cu cea din momentul în care a fost introdusă schema”, a spus Bodea.
„Trebuia să facem treptat această ieşire din plafonare, dar acum nu mai avem timp să o facem treptat. Da, există această problemă, poate va exploda PZU, vom avea o perioadă agitată. Preţul energiei va reveni la ceea ce este normal să fie şi asta nu trebuie să ne supere. Toţi trebuie să plătim energie aşa cum plătim telefon, internet, Netflix. Sunt absolut sigur că o familie medie din România are cel puţin 3-4 abonamente la reţelele de streaming. Avem telefoane, facem tot felul de lucruri, dar preţul energiei nu vrem să îl simţim. Nu se poate lucrul acesta”, a explicat Bodea.
Amintim că, în mecanismul actual de plafonare al prețurilor finale la energie, peste 4 milioane de clienți casnici, care au un consum de sub 100 kWh pe lună, plătesc un preț de 0,68 de lei/kWh, indiferent de venit. “Desfâcând” acel preț, rezultă un preț al energiei active care, în funcție de zona de distribuție a locului de consum, coboară chiar și sub 0,10 lei/kWh, adică un preț de sub 100 de lei/MWh, preț care nu a mai fost văzut foarte mulți ani în piața de energie, înaintea crizei care a condus la introducerea plafonării. Factura medie a unui consumator din această categorie este de circa 37 de lei pe lună.
Corneliu Bodea este președinte al Centrului Român al Energiei (CRE), o organizaţie profesionala non-guvernamentala şi non-profit, care reuneşte şi reprezintă, din anul 2011, interesele companiilor de stat şi private ce operează în sectorul energetic românesc, la Bucureşti şi Bruxelles. Mai nou, reprezintă România în puternica organizație a industriei electrice din Europa, Eurelectric. Bodea este și fondator al grupului Adrem, companie specializată în servicii și construcție de infrastructură energetică și de soluții pentru consumatori industriali, cu peste 1.000 de angajați la nivel național.
Auzi mai, vrem să simțim prețul energiei electrice, dar nu la preturile umflate de prietenii tai, în așa zisa piata liberă.Mai lasa-se cu analogiile și comparațiile, că mai știm și noi ceva carte, avem și noi ceva facultăți, nefiind progenituri de securiști,însă.Altfel ne-am dat și noi cu părerea în presă, in zeflemea și grețuri.
Ai perfecta dreptate! Cat de dobitoc poti sa fi, sa fi deranjat, ca romanul nu simte povara pretului la energie. „Avem telefoane, facem tot felul de lucruri, dar preţul energiei nu vrem să îl simţim. Nu se poate lucrul acesta”. Dobitocul crede ca cei „peste 4 milioane de clienți casnici, care au un consum de sub 100 kWh pe lună si care plătesc un preț de 0,68 de lei/kWh” se uita la Netflix, stau pe internet si isi incarca telefoanele. Dobitocul nu intelege ca acesti oameni care fac economie si au un consum de 100kWh/luna, nu sunt cei cu televizoarele de 2 metri in diagonala si mineaza criptomonede. Si sa nu uitam… https://www.google.ro/amp/s/www.digi24.ro/amphtml/stiri/economie/energie/pretul-energiei-electrice-mai-mare-in-romania-fata-de-vestul-europei-burduja-arata-cu-degetul-catre-austria-si-slovacia-2952681