Venezuela a devenit un stat cu doi președinți, fiecare beneficiind de recunoaștere diplomatică. Situația s-a complicat și mai mult după ce fiecare a primit susținere internațională. Washingtonul a fost primul care a recunoscut noul președinte ad-interim autoproclamat Juan Guaido, președintele parlamentului, iar Vladimir Putin, China, Turcia, Cuba și-au anunțat sprijinul față de Nicolas Maduro.
Un anunț făcut joi a luat prin surprindere lumea internațională. Președintele parlamentului venezuelean, Juan Guaido, un tânăr de doar 35 de ani, preşedinte al parlamentului ales la utltimele alegeri legislative, s-a autoproclamat «președinte în exercițiu» al țării, în fața a zeci de mii de opozanți ai regimului Maduro veniți la Caracas pentru a susține «noul președinte». A fost, de fapt, o «bombă» care a agravat și mai mult criza politică din Venezuela, declanșată imediat după învestirea lui Nicolas Maduro în al doilea mandat de președinte, la 10 ianuarie, ales se pare în urma unor fraude electorale, boicotat de întreaga opoziție și considerat nu doar de venezueleni drept un președinte «nelegitim», responsabil de dezastrul economic în care a ajuns această țară ce deține unele dintre cele mai mari rezerve de petrol, dar în care poporul este muritor de foame.
Armata, alături de Maduro
Corespondenții agențiilor internaționale de presă au relatat începând de luni apariția unor centre de revoltă, marcate de incidente violente între demonstranți și forțele de ordine. Până miercuri, au anunțat organizații pentru apărarea drepturilor omului din Venezuela, numărul morților ajunsese la 26, plus alte zeci de răniți. Joi, ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, a ieșit public în apărarea lui Nicolas Maduro. «Avertizez poporul Venezuelei, a declarat el, că are loc o lovitură de stat împotriva instituțiilor acestei țări, contra democrației, a Constituției și a președintelui Nicolas Maduro». Alți opt generali aflați la comanda regiunilor strategice ale țării și-au reafirmat – prin mesaje transmise de postul oficial de televiziune – «loialitatea și subordonarea absolută» față de președintele Maduro.
Comunitatea internațională, divizată în atitudinea față de situația de la Caracas
Cum era de așteptat, situația din Venezuela a divizat comunitatea internațională între pro-Guaido, pro-Maduro și cei care încearcă să calmeze «jocul». În primul grup, Donald Trump a fost cel mai prompt, recunoscându-l imediat pe autoproclamatul președinte interimar Juan Guaio, cerând inclusiv convocarea, nu mai târziu de 26 ianuarie, a Consiliului de Securitate al ONU pentru dezbaterea situației create în Venezuela. Brazilia, Argentina, Columbia, Peru, Chile și o serie de alte state latino-americane, plus Canada, au urmat rapid exemplul Washingtonului. Reacția imediată a lui Nicolas Maduro a fost ruperea relațiilor diplomatice cu Statele Unite, dispunând închiderea imediată a ambasadei și a consulatelor Venezuelei de pe teritoriul american.
În fața demersului diplomatic american, Rusia, Vladimir Putin personal i-a declarat «președintelui legitim Nicolas Maduro», printr-o convorbire telefonică, sprijinul în fața opoziției alimentate de forțe străine. Denunțând «uzurparea puterii» de către opoziție, considerând că a avut loc «o violare a dreptului internațional», purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat că Nicolas Maduro este «șeful de stat legitim al Venezuelei». Ministerul rus de Externe a denunțat «ingerința străină destructivă» și «inacceptabilă» după tulburările din Venezuela, ceea ce a dus la o «situație extrem de încordată… cale directă către arbitrar și baie de sânge». Serghei Riabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, a avertizat Washingtonul împotriva oricărei intervenții militare în Venezuela, susținând că acesta ar fi «un scenariu catastrofal». Cuba, China, Turcia, Mexicul, Bolivia și-au exprimat și ele sprijinul față de Nicolas Maduro.
Unii au ales deocamdată «prudenţa»
Uniunea Europeană, prin dna Federica Mogherini, șefa diplomației europene, Națiunile Unite, prin secretarul general Antonio Guterres, liderii Franței, Spaniei și ai Marii Britanii, prin reacțiile exprimate joi, au încercat încurajarea unui dialog sau organizarea de noi alegeri libere, cu scopul primordial de a fi protejați cetățenii țării. Este deci clar faptul că niciun lider european nu a recunoscut noul președinte interimar, Juan Guaido, ca șef legitim al țării.
Aflat în vizită în Panama, Papa Francisc a avut şi el o reacţie, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, afirmând că ”sprijină toate eforturile menite să evite noi suferinţe pentru poporul venezuelean”.
Este o „primavara americană ” motivata de petrolul din Venezuela …
Cu primavara araba ne-am lamurit , a adus migrația spre Europa .
Ce va aduce primavara sud-americană ? Nu se stie . Dar se stie ca exista …
Venezuela 17 IISUS HRISTOS 17; VENE.ZU.ELA. VENE, ZU-Zugrav, ELA-Elia. Venele lui Elia Zugravul. Venezuela a fost executată economic, deoarece NU am făcut zugrăveala Casei Raiului în anul 2015, abandonând-o din cauza privării de somn care mi se aplică de atunci și până-n prezent de dobitoci și dobitoace cu muniție japoneză de ultimă generație care acționează numai pe un anumit perimetru. Exemplu: nebuloasa Crabul creată în Casa Raiului prin Duhul Sfânt după macheta la Biserica Învierii din Sankt Petersburg, Rusia etc.
Credeți că Venezuela e mai importantă decât nebuloasa Crabul?