20.5 C
București
luni, 12 aprilie

O pauză în escaladarea conflictului SUA-Iran? Trump dorește sancțiuni imediate, dar se declară “gata pentru pace”

Președintele Trump a anunțat miercuri sancțiuni economice “imediate” împotriva Iranului după atacul lansat de acesta împotriva unor baze americane, dar a dat asigurări că Statele Unite “sunt gata pentru pace”.

Un semnal în acest sens sunt unele dintre ideile reținute din declarația de miercuri a lui Donald Trump:

”Forțele noastre sunt pregătite pentru orice. Pentru prea mult timp națiunile au tolerat comportamentul Iranului. Acele zile s-au terminat. Iranul a fost sponsorul terorismului, ameninţă lumea civilizată. Statele Unite vor impune sancțiuni regimului de la Teheran și vor rămâne până când Iranul îşi va schimba comportamentul.

Iranul a fost sponsorul terorismului și este o amenințare pentru lumea civilizată. Nu voi mai permite niciodată așa ceva. Iranul trebuie să renunțe la ambiţii nucleare și să pună capăt terorismului. Voi cere NATO să se implice mult mai mult în Orientul Mijlociu. SUA e primul producător de petrol și gaze din lume, nu avem nevoie de petrolul din Orientul Mijlociu… Un mesaj către iranieni: Vrem să aveți un viitor prosper și liniștit. SUA sunt gata să îmbrăţişeze pacea”.

O punere în scenă solemnă

Donald Trump a apărat miercuri, în alocuțiunea sa televizată de câteva minute, raidul american soldat cu moartea unuia dintre oamenii-cheie ai regimului de la Teheran, generalul Soleimani, notând că Iranul “pare să dea înapoi”. “Punerea în scenă”, scrie “Les Echos” citând France Presse, a fost “solemnă”. Flancat de vicepreședintele Mike Pence și de ministrul Apărării, Mark Esper, Donald Trump a apărat raidul american împotriva “unuia dintre oamenii-cheie ai Teheranului, de fapt “un terorist”, notând în același timp că pare a avea loc “o dare înapoi” a regimului iranian”. “Iranul nu va avea niciodată o armă nucleară sub președinția mea”, a spus din nou președintele Trump și a chemat statele membre ale NATO “să se implice mai mult” în zonă, dând în același timp asigurări că Statele Unite “sunt gata pentru pace cu cei ce o doresc”.

suri proporționate”

Iranul, prin vocea minstrului său de Externe, Javad Zarif, a ținut să precizeze în legătură cu lansarea, în noaptea de marţi spre miercuri, de rachete împotriva bazelor americane (cu titlu de represalii în urma uciderii generalului Soleimani) că măsura a fost plasată în cadrul normelor de drept internațional, art. 51 din Charta ONU, vizând baze de unde erau lansate atacuri armate contra cetățenilor noștri și a înalților noștri funcționari. Rachetele, a relevat Trump, nu au făcut victime americane sau irakiene. Sunt însă experți americani care au totuși dubii că explicațiile șefului diplomației iraniene ar echivala cu intenția de a se pune capăt conflictului. Dimpotrivă, spun experții citați, totul indică tendința de continuare. Iar problema care se pune este mai degrabă să știm dacă Iranul va acționa direct sau prin intermediul partenerilor săi, spune Seth Jones, de la Centrul american de studii strategice și internaționale (CSIS).

Ayatollahul Ali Khamenei, care a salutat “palma” dată Statelor Unite prin atacul contra bazelor lor din Irak, consideră că acesta nu este suficient și că va trebui ca “prezența coruptă a Statelor Unite în regiune să ia sfârșit”…”Dacă va fi tăiată iarba de sub picioarele Americii în această regiune și dacă mâna îi va fi tăiată în totalitate, atunci vom avea răspunsul adevărat și final dat de regiune Americii”, a pledat la rândul său președintele iranian Hassan Rohani.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW