În plin context al tensiunilor dintre China și Taiwan, o delegație a Parlamentului European condusă de francezul Raphael Glucksmann, membru în grupul politic social-democrat din PE, s-a aflat joi la Taipei într-o vizită de trei zile, prilej cu care a avut loc o întâlnire cu președinta Tsai Ing-wen. «Am venit aici cu un mesaj foarte simplu: nu sunteți singuri», a declarat Raphael Glucksmann la întâlnirea respectivă.
De precizat că delegația condusă de Glucksmann emană din Comisia europarlamentară al cărei conducător este INGE, însărcinată cu lupta împotriva ingerințelor străine și între ale cărei obiective se află exprimarea sprijinului față de Taipei în fața Beijingului. «Europa este alături de voi pentru apărarea libertății, a statului de drept și demnității umane», a repetat în declarația sa Glucksmann la întalnirea cu președinta taiwaneza. Reamintim că, în luna octombrie, Parlamentul European a votat o rezoluție ce vizează aprofundarea relațiilor cu Taiwanul, iar această primă vizită se vrea a fi prima piatră la temelia viitoarelor relații, spun jurnaliștii prezenți la Taipei, citați de BFMTV.
Reacția Beijingului
Ministerul chinez al Afacerilor externe și-a exprimat, potrivit BFMTV, «puternica nemulțumire și opoziția sa fermă» față de această vizită. Parlamentarii europeni «trebuie să înțeleagă complexitatea și sensibilitatea problemei Taiwanului, să respecte angajamentul Uniunii Europene față de principiul unei singure Chine și să mențină baza politică a dezvoltării relațiilor China-UE».
Raphael Glucksman, reamintesc de asemenea jurnaliști francezi, nu este la prima sa atitudine ostilă față de autoritățile chineze.În luna martie, el a fost inclus de Beijing pe «lista neagră», acuzat că «aduce atingeri grave suveranității și intereselor Chinei și de propagarea de neadevăruri și de dezinformare» (concret, informațiile privind persecutarea uigurilor din regiunea chineză Xinjiang).
Apoi, o vizită oficială la Taipei este văzută de China drept o recunoaștere a autonomiei Taiwanului și ca un afront adus indivizibilităţii națiunii chineze. În luna octombrie, încă o delegație europeană, respectiv una formată din patru senatori francezi, condusă de fostul ministru al Apărării, Alain Richard, s-a aflat în vizită la Taipei pentru a se întâlni cu președinta insulei.
Taipei a ales democratia,libertatea,capitalismul, statul de drept . Beijing nu poate cere să-i facă comuniști. Slabi sunt americanii si occidentul ca nu o spun de. La tribuna ONU.