joi, 27 februarie, 2020
7.1 C
București

Oamenii bogaţi trăiesc cu un deceniu mai mult decât restul

Oamenii bogaţi trăiesc vieţi mai sănătoase şi mai lungi, în medie, cu 9 ani faţă de ceilalţi, conform unui studiu amplu recent.

Cercetătorii au analizat datele a peste 25.000 de adulţi cu vârste peste 50 de ani, urmărind factorii care pot prezice cât trăiesc oamenii până să ajungă la afecţiuni specifice înaintării în vârstă, precum incapacitatea de a se ridica din pat sau de a-şi găti singuri.

Cel mai important factor socio-economic care s-a coagulat în urma studiului a fost situaţia economică. Astfel, echipa a descoperit că oamenii bogaţi se bucură de aproape un deceniu în plus de viaţă sănătoasă.

Calitatea vieţii, un indicator crucial

Începând cu vârsta de 50 de ani, cei mai bogaţi bărbaţi incluşi în studiu se puteau aştepta la încă 31 de ani de viaţă fără probleme majore de sănătate. În comparaţie, cei cu situaţia financiară mai precară aveau în faţă circa 22 sau 23 de ani sănătoşi.

În privinţa femeilor, cele mai bogate dintre acestea se puteau aştepta la încă 33 de ani de sănătate, comparativ cu 24 pentru cele mai sărace.

„Durata de viaţă este un indicator util al sănătăţii, dar şi calitatea vieţii este crucială în asociere cu îmbătrânirea“, a afirmat principalul autor al studiului, Paola Zaninotto, specialist în sănătate publică la University College din Londra.

Studii precedente consolidează concluzia

Studiul întreprins este opera unor cercetători din mai multe universităţi din Europa şi Statele Unite ale Americii. Este cea mai elocventă lucrare ştiinţifică de până acum, care scoate în evidenţă importanţa statutului financiar în durata şi calitatea vieţii unei persoane.

În 2016, cercetarea a relevat că bărbaţii clasaţi printre cei 1% din topul financiar al SUA se pot aştepta la o viaţă de 87,3 ani, cu aproape 15 ani mai mult decât cei aflaţi în coada clasamentului. În cazul femeilor, diferenţa era de 10 ani.

În Marea Britanie, un studiu din 2018 a concluzionat, de asemenea, că oamenii săraci mor cu un deceniu mai devreme decât cei care au o situaţie economică foarte bună.

Datele pentru noul studiu au venit din două alte studii privind îmbătrânirea populaţiei: unul din Marea Britanie, cu 10.754 de respondenţi, iar altul din Statele Unite, cu 14.803 respondenţi. Nu a existat o diferenţă semnificativă între cele două ţări în privinţa concluziilor principale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

XTB: ce impact va avea coronavirus asupra economiei românești

Impactul asupra economiei locale este în prezent nesemnificativ, dar în condițiile în care situația cu riscuri reale dar...

Cum se acordă concediul medical și indemnizația pentru carantină

Concediul şi indemnizaţia pentru carantină se acordă asiguraţilor cărora li se interzice continuarea activităţii din cauza unei...

Covid-19 nu a afectat încă leul

Comparativ cu sfârșitul anului trecut cursul euro a crescut cu aproape trei bani, o valoare modestă, care...

Coronavirus afectează și economia României?

China este al șaptelea partener comercial al României iar răspândirea coronavirusului afectează business-urile locale care importă în...

TRENDING

Prețul CARBURANȚILOR sare în aer

Cotaţia petrolului Brent a urcat, luni, la...

Scade producția industrială

În luna august 2019, producţia industrială a...