Ocupațiile viitorului: Instituțiile publice ar putea avea angajați experți în tranziția verde și digitală

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, în parteneriat cu Fundația WorldSkills România, a organizat astăzi, 10 noiembrie a.c, Conferința internațională de lansare a raportului de cercetare „Atlasul profesiilor și competențelor în domeniul înverzirii urbane”. Fenomenul înverzirii urbane a luat amploare în ultimii ani, devenind o prioritate la nivel internațional, mai ales în contextul încălzirii globale și schimbărilor climatice.

Se vorbește tot mai des în spațiul public despre dezvoltare durabilă și despre reziliență în fața schimbărilor climatice. Pentru a putea face față noilor provocări avem nevoie de profesioniști. România este prima țară din UE care a dezvoltat un standard ocupațional pentru meseria de expert în dezvoltare durabilă. Acum avem și un atlas al profesiilor din domeniul înverzirii urbane. Trebuie să le promovăm din cel puțin două motive: resursa umană este esențială în tranziția către dezvoltare durabilă; tinerii din România au nevoie de oportunități pentru a-și dezvolta o carieră fără să părăsească țara”, a declarat László Borbély.

Instituțiile publice ar putea avea angajați experți în tranziția verde și tranziția digitală, conform declarațiilor făcute în cadrul conferinței de către Violeta Vijulie, președintele Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Printre cei care au mai luat cuvântul se numără ES Roelof Van Ees, Ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România și profesioniști din administrația publică, mediul de business și domenii care sprijină înverzirea globală. Conferința a avut 3 paneluri, cu 14 invitați și 3 moderatori pe temele: „Perspective de dezvoltare în domeniul înverzirii urbane. Oportunități, provocări, soluții”, „De ce este atât de importantă dezvoltarea profesională în domeniul înverzirii urbane?”, „Formare profesională pentru dezvoltarea domeniului de înverzire urbană”.

Printre concluziile și recomandările raportului de cercetare se numără:

  • Înverzirea urbană poate fi definită ca o soluție bazată pe natură care susține dezvoltare durabilă;
  • Elementele de înverzire urbană se regăsesc în activitățile specifice din domeniile: peisagistică, arhitectură, urbanism, construcții, horticultură, însă este necesară adăugarea unor noi activități;
  • Spectrul ocupațiilor relevante pentru înverzirea urbană se poate extinde și către domeniile: biologie, geografie, geodezie, sociologie, economie, politologie, administrație publică, educație, resurse umane, asistență socială.
  • Este necesară crearea unor structuri de informare-formare-inovare pe tema înverzirii urbane.
- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW