În plină activitate de câteva zile, după un turneu în țările arabe, șeful diplomației americane, Antony Blinken, a revenit luni în Israel pentru a încerca să atenueze criza umanitară din Fâșia Gaza, anunță luni „The Washington Post”. „Riscul continuării unei escaladări este foarte serios”, scrie cotidianul german „Die Welt”, subliniind că Iranul lasă să planeze pericolul unei intervenții directe. Teheranul a pus în gardă nu o dată în aceste zile contra unor noi acțiuni contra palestinienilor și a avertizat că, „dacă agresiunea sionistă nu se oprește, toate țările din regiune vor fi cu degetul pe trăgaci”. „O aprindere a conflictului din Orientul Mijlociu pe care Washingtonul încearcă prin toate mijloacele să o evite este pe cale să devină realitate”, scrie cotidianul spaniol „El Pais: „Cu o insurecție violență în Cisiordania, intrarea în conflict a grupării Hezbollah din Liban și în continuare un drum exploziv ce trece prin Siria, Irak, ca să ajungă în Iran”.
Din păcate, premierul Netanyahu „nu dă niciun semn că a înțeles apelurile la reținere” scrie „Times”, datà fiind dorința sa de „a extermina monștrii însetați de sânge ai Hamas”. El s-a declarat expres „gata să depășească orice linie roșie”, remarcă „El Pais”, cum a fost cazul întreruperii aprovizionării cu apă și medicamente pentru 2 milioane de persoane blocate în Fâșia Gaza.
Situație umanitară dezastruoasă în Gaza
Toată presa internațională publică pe primele pagini imagini ale copiilor palestinieni răniți, ale miilor de locuitori ai Fâșiei Gaza înfometați, fugind din nordul teritoriului către sud. Peste tot în toată presa sunt prezentate haosul și suferințele palestinienilor din Gaza forțați la exod. Toate aceste scene sunt prezentate totuși în manieră critică de către mulți dintre jurnaliști, corespondenți de la fața locului. „Ori, dacă nu poate fi subestimată durerea israelienilor după masacrele comise de teroriștii Hamas”, scrie „The Guardian”, reacția militară excesivă a guvernului israelian „nu va face decât să agraveze ura între israelieni și palestinieni”. Chiar președintele Joe Biden, subliniază „The Washington Post”, care întotdeauna a susținut operațiunile militare ale Israelului, avertizează în aceste zile contra ocupării Fâșiei Gaza, considerând -o drept ”o gravă eroare”. El reamintește că „Hamas nu reprezintă tot poporul palestinian”.
Tot poporul palestinian doreste recuperarea teritoriilor detinute de statul Israel (stat creat pe teritoriul Palestinei cu complicitatea occidentalilor).
Un popor a epurat etnic alt popor pentru a-si crea o tara. Iar acum ocupantii vorbesc despre „pace”, in termenii intelesi de ei:
– palestinienii sa traiasca in continuare in tarile arabe din jur sau in putinele teritorii palestiniene pe care Israelul inca nu le-a ocupat
– teritoriile palestiniene pe care Israelul continua sa le colonizeze – sa fie alipite celor deja ocupate
– palestinienii sa paraseasca Ierusalimul astfel incat acest oras sa devina capitala Israelului
Israelul s-a dotat cu arme nucleare, palestinienii au lansat mai demult Intifada adica lupta cu pietre.
Raportul victimelor a fost si este 1-10 evrei/palestinieni si in trecut si in aceste zile.
Si totusi palestinienii sunt „teroristii” si isralienii nu mai pot de cat de mult lupta pentru pace.