Premiul Nobel pentru pace 2022 a fost înmânat oficial sâmbătă, la Oslo, celor trei laureați – ucrainean, rus și belarus.
Printr-o alegere simbolică în favoarea coexistenței pașnice, Nobelul pentru Pace de anul acesta a fost acordat unor organizații neguvernamentale, respectiv organizației ruse Memorial, dizolvată prin ordin al justiției, organizației ucrainene Centrul pentru libertăți civile (CCL), precum și militantului belarus Ales Bialiatski, 60 ani, aflat în prezent în închisoare, ”pedepsit” de regimul lui Lukașenko, pentru activitatea sa la conducerea mișcării democratice ”Viasna”, principala organizație din Belarus în apărarea drepturilor omului.
Laureații Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta, s-a subliniat, au fost răsplătiți pentru angajamentul lor în favoarea ”drepturilor omului, democrației și coexistenței pașnice” , în confruntare curajoasă cu forțele autoritare.
În conferința de presă ținută la Oslo, după primirea premiului, militanta ucraineană Oleksandra Matviiciuk a subliniat că pacea în țara sa nu poate fi dobândită depunând armele în fața Rusiei. ”Poporul Ucrainei, a spus ea, vrea pacea mai mult decât oricine în lume”, dar ”pacea pentru o țară atacată nu poate fi obținută depunând armele. Asta nu ar fi pace, ci ocupație”. În opinia militantei ucrainene,”Putin se va opri numai când va fi oprit” și a invitat țările occidentale să ajute în continuare Ucraina la eliberarea teritoriilor sale ocupate de ruși, inclusiv a Crimeei. ”Acest război”, a mai spus militanta ucraineană,”are un caracter genocidar. Dacă Ucraina încetează să reziste, noi vom înceta să existăm. Nu am nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Putin, la fel ca omologul și aliatul său belarus Alexandr Lukașenko, vor fi deferiți justiției internaționale”.
”Ucraina”, a declarat la rândul său Ian Ratcinski, ”președintele organizației ruse Memorial, trebuie să lupte pentru independența sa… Ea se bate nu doar pentru interesele sale, ci pentru viitoarea noastră pace comună”. Cuvinte dure a adresat Ian Ratcinski la adresa ”războiului nebun și criminal” condus de Vladimir Putin. Pentru acesta, a spus laureatul rus al premiului Nobel, a rezista în fața Rusiei îți atragi calificativul de fascist, o denaturare a lucrurilor ce furnizează ”justificare ideologică a războiului de agresiune nebun și criminal contra Ucrainei”.
Organizația Memorial, fondată în 1989, acționează de decenii pentru a face lumină asupra crimelor comise de regimul totalitar al lui Stalin și pentru a păstra memoria victimelor lui, colectând informații referitoare la încălcarea drepturilor și libertăților omului în Rusia. Organizația a fost dizolvată la sfârșitul anului 2021 de către justiția rusă care a ordonat și confiscarea birourilor ei din Moscova chiar în ziua atribuirii Premiului Nobel.
”Soarta statului Belarus se joacă de asemenea pe câmpul de luptă din Ucraina”, a afirmat Natalia Pinciuk, soția celui de-al treilea laureat al Premiului Nobel pentru Pace, militantul belarus Ales Beliatski, pe care l-a reprezentat la ceremonia de la Oslo. Acesta nu a putut fi văzut decât o singură dată, printr-un geam, de la arestarea sa în luna iulie 2020.