Pentru prima oară a plouat în zona cea mai înaltă din Groenlanda

Semn al încălzirii severe climatice, temperaturile au devenit pozitive săptămâna trecută, la altitudinea de 3216 m. din Groenlanda, făcând astfel posibilă ploaia. «Inimaginabilul» s-a produs deci sâmbăta trecută, la Summit Camp, stațiune de cercetare situată la punctul cel mai înalt al calotei glaciare din acest teritoriu autonom danez, unde a plouat de la 7.00 dimineața până la prânz. Potrivit Meteo France, în acest loc situat la 72 grade latitudine nordică nu a fost văzută niciodată ploaie. National Snow and Ice data Center, un centru de cercetare american, spune că acest eveniment a fost posibil, fără îndoială, datorită încălzirii temperaturii în acest loc. În ziua de 14 august, temperatura în zona respectivă a fost, vreme de 9 ore, pentru a treia oară în mai puțin de 10 ani, de până la 0,48 grade C. În orele ce au urmat a fost constatată ploaia pe toată suprafața din jurul centrului mai sus amintit. A urmat apoi o scădere a temperaturii, în favoarea unui cer degajat, punând capăt acestui episod «dulce și ploios», inedit dar îngrijorător pentru toată lumea. În seara zilei menționate, temperatura a scăzut până la minus 8,5 grade, ceva mai apropiată de media temperaturii în luna august în zona studiată, care este de minus 14 grade C. O puternică depresie în vestul Groenlandei și mari presiuni în sud-est au împins aer cald și umiditate pe insulă. Consecința, o topire a ghețarilor accelerată, care a început în august, atingând 872.000 kilometri pătrați în 14 august, 754.000 kilometri pătrați în 15 august și 512.000 kilometri pătrați în 16 august. Potrivit National Snow and Ice data Center, dimensiunea aeriană totală a topirii de suprafață a ghețarilor în acest an (până la 16 august) este de 21,3 milioane de kilometri pătrați, mult deasupra mediei de 18,6 milioane kilometri pătrați în perioada 1981-2010.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. GREENLAND – GREE-Georgette, N-Natural, LAND. The land of natural Georgette. Georgeta a fost maica mea, omorata in anul 2004, la 49 de ani. Nu stiu nici astazi cum a murit si nici unde e ingropata. Mi s-a trimis ulterior clona ei, care sta cu mine in casa de 17 ani, dar Georgeta naturala NU mai exista.
    GRECIA 14 MARIA 14, GRE-Georgeta, CIA-Cai. Maria si Georgeta la cai (definitie cereasca).
    GREECE GREE-Georgette, CE-Cookery. Georgette’s cookery.

  2. E o veste foarte bune deiarece numele insulei, in traducere inseamna PAMANT INVERZIT,nu inzapezit, ca azi, deci acum 1000 sau 2000 de ani insula era verde

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW