19.7 C
București
marți, 29 septembrie

Belarus: Manifestațiile împotriva realegerii lui Lukașenko nu se opresc. Au loc represiuni fără precedent în istoria țării

Ministerul de Interne al Belarus a anunțat joi că au fost arestate alte 700 de persoane în cursul manifestațiilor post-electorale de miercuri, reprimate violent de forțele de ordine. Numărul arestaţilor a ajuns la 6.700.

Autoritățile au confirmat moartea unui alt manifestant arestat și supus interpelării. Este al doilea deces înregistrat de la începutul mișcării de contestare a realegerii lui Lukașenko la președinția Belarus.

Într-un comunicat, Comitetul de anchetă relatează că tânărul, în vârstă de doar 25 ani, a decedat la un spital din Gomel (în sudul țării), după ce duminică a fost arestat și anchetat de poliție. Comunicatul nu precizează data decesului, dar spune că starea lui de sănătate s-a degradat “subit” în perioada în care s-a aflat în detenție.

Corespondenții presei locale și străine au relatat că în tot cursul zilei de miercuri au continuat protestele post-electorale la Minsk și alte orașe din Belarus. Mii de persoane au format lanțuri umane și au defilat pe străzile orașelor în semn de protest față de realegerea lui Alexandr Lukașenko, din nou, la președinția țării, precum și împotriva represiunii forțelor de securitate lansate în operațiunea de înăbușire a revoltei cetățenilor țării. Jurnaliștii au transmis joi că, deși represiunile au diminuat din amploarea manifestațiilor, ele continuau pe unele din străzile Minskului.

„În opinia mea, în istoria acestei țări nu au existat niciodată manifestații de o așa mare amploare”, constată Serghei Dmitriev, jurnalist în redacția rusă a Radio France Internationale, aflat în aceste zile la Minsk. Nu sunt cunoscute nici represiuni de o astfel de gravitate, relatează Serghei Dmitriev. Chiar și manifestațiile pașnice se sfârșesc cu violenţe ca urmare a intervenției forțelor de securitate. Este deajuns să porți o panglică albă, simbolul opoziției, și ești arestat și maltratat de polițiști.

Apel la grevă generală

Mai multe apeluri la grevă generală au fost deja lansate în cursul zilei de joi. Afișe cu astfel de apeluri au fost văzute de Serghei Dmitriev, dar este greu de aflat dacă ele vor fi urmate în fața represiunilor fără precedent la care s-au angajat autoritățile. Sunt deja răspunsuri pozitive la greve în transporturi, în rândul medicilor. Alexandr Lukașenko acuză manifestanții de conspirație pentru răsturnarea guvernului, “cu sprijinul Rusiei sau al altor guverne străine”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW