Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în ,,Olimpia”, fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2021 – 2023.
Deschiderea celui mai tânăr muzeu al țării, Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan, secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov, a fost marcată de evenimentul „Nopți albe la Olimpia”, în weekendul 22 – 24 martie 2024.
Nicolae Pepene: ,,Nu am vrut tăieri de panglici, covor roșu și artificii! Olimpia trebuie să fie de la bun început altfel. Ne-am inspirat de la cei care acum 130 de ani au construit clădirea care găzduiește muzeul. Da, Olimpia nu este doar un muzeu! Este un loc de întâlnire cu prietenii, de recreere, de petrecere a timpului liber în mod plăcut și activ”.
Prima zi de vizitare a înseamnat pentru Olimpia începutul etalării unui patrimoniu istoric sportiv extraordinar format din piese istorice cu o vechime de peste 100 de ani (patinaj, schi, scrimă, tir), de la începuturile practicării sporturilor pe teritoriul României. Apoi, din perioada interbelică și din vremea sportului popular sunt expuse plachete, cupe, trofee, medalii și diplome, echipament sportiv. Dintre acestea menționăm: o diplomă de la Jocurile Olimpice de Iarnă St. Moritz (1928), cupa maratonului balcanic din 1935 câștigată de Ludovic Gall, o rachetă de tenis din perioada interbelică, placheta pentru campioana României la handbal din anul 1937, numere de concurs de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la St. Moritz (1948) și Oslo (1952), medalia de aur cucerită de echipa feminină de handbal a României în 11 jucătoare la campionatele mondiale din 1956, medalia de aur cucerită de echipa masculină de volei a României la campionatul european din 1962, precum și medalia de vicecampioni mondiali din 1963. Informații foarte interesante completează prezentarea tuturor pieselor istorice din expoziția tematică.
Expoziția de bază, amenajată la parterul clădirii Olimpia, este împărțită cronologic în trei secțiuni: ,,Începuturile” (a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XX), ,,Brașovul sportiv interbelic” și ,,Sportul popular”. Peste 300 de bunuri culturale au fost restaurate și pregătite pentru această expoziție. Multe dintre ele au o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în Patrimoniul național, inclusiv două piese în categoria ,,Tezaur”.
La etaj, expoziția ,,Începuturile sporturilor de iarnă în România” a inaugurat sala de expoziții temporare.
Managerul Nicolae Pepene este inițiatorul schimbării destinației clădirii Olimpia în muzeu, autorul conceptului noului muzeu, al planului expoziției permanante, al documentației științifice și al textelor din expoziții. Designul mobilierului muzeal și grafica expozițiilor au fost realizate de arh. Alina Rizescu. Munca extraordinară de restaurare a pieselor istorice a fost realizată în principal de restauratorii muzeului, Valentin Puchianu, Claudia Moței și George Iacobeanu. Noua secție a Muzeului Județean de Istorie Brașov este condusă de Ioana Șchiopu, fostul manager de proiect expozițional.
Prima zi de muzeu la Olimpia a însemnat și ultima zi de patinaj din sezonul începutului de an! Astfel, peste 150 de elevi ai școlilor din județul Brașov au participat la un carnaval pe gheață, vineri, 22 martie. Programul a fost inspirat din ,,petrecerile” costumate organizate acum 140 de ani la Olimpia. Distracția pe gheață a început dimineața, la ora 10:00, și a continuat și seara, când, începând cu ora 18:00, 250 de turiști și brașoveni s-au distrat la petrecerea costumată de pe patinoarul de sub Tâmpa.
În fiecare din cele trei zile și trei nopți, începând cu ora 16:00, programul de vizitare a cuprins și ,,povești” muzicale despre brașovenii care și-au deschis casă lângă locul lor de patinat, chiar în anul când la Atena a fost organizată prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne, dar și despre brașovenii care au stabilit în orașul lor capitala sporturilor de iarnă din România, și nu au fost uitați înaintașii Muzeului Județean care exact acum 60 de ani au amenajat la Olimpia prima expoziție despre istoria sportului. În acest context, pentru cel mai tânăr muzeu al țării s-a cântat ,,La mulți ani!” în greacă, germană și română!
Cu ocazia deschiderii muzeului au fost marcate și mai multe aniversări istorice importante pentru sportul românesc: 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român, 100 de ani de la prima medalie olimpică câștigată de România, 100 de ani de la înființarea Federației Române de Schi. Astfel, vineri dimineața, la festivitatea de deschidere, alături de Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, și Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale, fost președinte al Consiliului Județean Brașov, au mai luat cuvântul brașoveanul Mihai Covaliu, campion olimpic și mondial, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și Puiu Gaspar, secretar general al Federației Române de Schi și Biatlon, prima federație parteneră a noului muzeu.
Pentru Olimpia, în perioada 2019 – 2024, Muzeul Județean de Istorie Brașov și-a mărit colecția ,,Sport și Turism Montan” cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitorii unor ,,pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreere. Toate aceste donații au transformat deja Olimpia într-un loc de întâlnire al celor care-i prețuiesc misiunea. Astfel, programul evenimentului de deschidere a cuprins înmânarea diplomelor de recunoștință pentru donatori dar și pentru specialiștii implicați în realizarea expoziței ,,Olimpia – Muzeul Sportului și Turismului Montan”.
,,OLIMPIA – MUZEUL SPORTULUI ȘI TURISMULUI MONTAN” este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO – CULTURA, apelul privind „Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate”, cu suma de 617.820,00 lei, echivalentul a 129.194,29 Euro, rată de finanțare 100% din valoarea totală eligibilă a proiectului.