Organizația Mondială a Sănătății cere ca fluxuri regulate și zilnice de pacienți să fie autorizate să părăsească Fâșia Gaza pentru a fi îngrijiți în Egipt, ușurând astfel sarcina spitalelor aglomerate cu bolnavi și răniți. OMS speră să poată instala îndată ce va fi posibil o echipă în Gaza pentru a evalua situația și a cere punerea în funcțiune a unui „mecanism pentru facilitarea evacuării pacienților aflați în starea cea mai critică”, a declarat Richard Peeperkorn, șeful Biroului OMS în teritoriile palestiniene ocupate, la o conferință de presă în sistem video de la Ierusalim pentru ziariști la Geneva. El a explicat că se impune evacuarea a 50-60 pacienți pe zi spre Egipt. Potrivit OMS, 47 din cele 72 centre de ajutor medical primar din Gaza nu mai sunt în funcțiune și 25 din cele 36 spitale nu sunt operaționale, iar celelalte au dificultăți în funcționare. Înaintea atacului lansat de teroriști contra Israelului, în Gaza existau în jur de 3.500 paturi de spital în enclavă. Azi nu mai sunt decât aproximativ 1400, a mai informat OMS.
S-a aflat de asemenea că Uniunea Europeană a chemat la garantarea aprovizionării cu carburant a organizațiilor umanitare din Gaza. Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Jensen Lenarcic, a invitat ca, ” imediat, părțile implicate să înceteze împiedicarea eforturilor umanitare și să asigure livrări suficiente și neîntrerupte de carburant în Gaza, destinate organizațiilor umanitare și să înceteze întreruperea comunicațiilor, esențiale pentru trimiterea de ajutoare umanitare”.
Cabinetul de război israelian a avizat favorabil furnizarea de carburant în Gaza
17.000 litri de carburant au intrat deja de vineri în Fâșia Gaza prin punctul de tranziție Rafah, au confirmat surse palestiniene citate de corespondentul RFI la Ierusalim. Începând de sâmbătă, cantitatea de carburant ce va trece zilnic prin același punct Rafah s-a triplat. Cabinetul de război israelian a avizat încă de vineri seară furnizarea, zilnic, a 60.000 litri de carburant. Rezultatele imediate: restabilirea progresivă a comunicațiilor, internet și telefonie în Gaza, necesară facilitării ajungerii ajutoarelor. Un înalt responsabil israelian a explicat că această decizie a fost luată pentru evitarea izbucnirii unor epidemii. El a adăugat însă că Israelul va veghea prin toate mijloacele de care dispune ca acest carburant să nu intre în mâinile Hamasului. S-a aflat, de asemenea, că Israelul a cedat de fapt la presiunile americane. Washingtonul a chemat și el la livrarea de și mai multe cantități de carburanți în Gaza. Măsura, semnalează corespondentul RFI, nu este însă pe placul coaliției de dreapta a lui Benyamin Netanyahu, ceea ce a dus la o divizare în sânul guvernului israelian.
OMS=SUA. ONU=SUA. SLAVA HUCRAINA, HAHAHAHAHAHAHA