OMS: Covid-19 nu este încă sub control. Lupta cu virusul am pierdut-o de la început

Organizația Mondială a Sănătății consideră că epidemia de Covid-19 «este încă incredibil de dinamică». Potrivit dnei Maria Van Kerkhove, epidemiolog american, responsabilă în cadrul OMS cu gestionarea epidemiei de Covid-19, la sfârșitul săptămânii trecute au fost raportate în lume 3,1 milioane de noi cazuri de contaminare și 54.000 decese. Situația este incredibil de dinamică, a spus domnia sa. «Ea este așa, întrucât noi încă nu deținem controlul asupra virusului», a subliniat Maria Van Kerkhove în cadrul unui schimb direct de opinii pe rețelele sociale ale OMS.

«În mijlocul pandemiei»

«Noi nu am ieșit încă din extrem de grava situație. Suntem totalmente în mijlocul pandemiei. Dar, unde anume suntem, nu știm încă, a subliniat oficialitatea OMS citată, întrucât nu utilizăm instrumentele de care dispunem la ora actuală pentru a ne apropia de final». În unele orașe, a declarat pe ton critic dna Maria Van Kerkhove, vedem unități sanitare cu secții de îngrijiri intensive și spitale suprasaturate, oameni care mor, în timp ce în stradă, oamenii se comportă ca și cum epidemia este complet terminată».

Un vaccin care protejează

Experta OMS subliniază de asemenea că decesele se referă majoritar la persoane care nu s-au vaccinat. Date furnizate de către țările care comunică astfel de informații arată că «rata spitalizărilor și a deceselor este de departe cea mai ridicată printre cei care nu s-au vaccinat». Maria Van Kerkhove a condamnat sever «dezinformarea și ideile false care circulă pe Internet privind coronavirusul. Rezultatul este că un mare număr de persoane mor».

OMS este în curs de a studia evoluția pe care ar putea să o aibă pandemia în următoarele trei până la 18 luni. «Avem încă grupuri de indivizi care nu sunt vaccinați fie pentru că nu au acces la vaccin, fie deoarece refuză sau nu pot din diverse motive să se vaccineze… Motiv pentru care putem fi în continuare afectați de epidemie», avertizează Maria Van Kerkhove, subliniind că, chiar dacă virusul va ajunge sub control, el va mai rămâne pentru multă vreme. «Posibilitatea eradicării virusului, chiar eliminarea lui la nivel mondial a fost pierdută de la început», a spus cu regret dna Von Kerkhove. «Ea a fost pierdută deoarece noi nu am atacat virusul, la nivel mondial, cât mai viguros posibil».


- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW