Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)
După mai mulți ani în care subiectul nu a fost tranșat, în sfârșit se întâmplă: acționarii OMV Petrom urmează să aprobe demararea majorării capitalului cu valoarea terenurilor statului pentru care a obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate.
Majorarea de capital cu terenurile apare pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor companiei, care va avea loc în data de 27 aprilie. Cităm din convocator:
“Aprobarea autorizării Directoratului OMV Petrom, pentru o perioadă de 2 (doi) ani, să majoreze capitalul social al OMV Petrom cu o sumă de maximum 50% din capitalul social subscris existent, reprezentând capital social autorizat, format din (i) aportul în natură al statului român, reprezentat de Ministerul Energiei, ca urmare a obținerii unui număr de 1.944 de certificate de atestare a dreptului de proprietate (suprafața totală a terenurilor ce urmează a fi incluse în capitalul social fiind de 1.379,15 hectare) şi (ii) aportul în numerar al celorlalți acționari/deținători de drepturi de preferință, în cadrul exercitării dreptului de preferință de către aceștia”.
Acțiunile nou emise vor avea valoarea nominală de 0,1 lei, mai arată Petrom.
Ce se întâmplă și câți bani intră în companie
Chestiunea majorării de capital cu terenurile statului este veche, și trebuia făcută de foarte mulți ani, fiind o obligație legală a companiilor la care statul este acționar, implicit a Petrom, iar despre acest lucru a atras atenția și Curtea de Conturi. Compania a spus în trecut că au fost probleme în emiterea tututor titlurilor de proprietate dar iată că majorarea de capital debutează.
Terenurile pentru care există drept de proprietate vor fi evaluate de un evaluator. În funcție de valoarea celor 1.400 de hectare, statul, care este acum acționar cu 20,6%, primește acțiuni noi, la valoare de 0,1 lei. Ceilalți acționari, pentru a-și păstra participația, trebuie să participe cu bani la majorarea de capital. Potrivit unor surse oficiale, pe baza evaluărilor din trecut, grupul austriac OMV, acționarul majoritar al companiei, ar trebui să participe cu 75-80 de milioane de euro ca să rămână cu 51%, dar suma exactă se va afla după ce se va face noua evaluare. În total, dacă și ceilalți acționari ar subscrie potrivit cotei de participare, capitalul Petrom ar trebui să crească cu circa 110 milioane de euro, dar, repetăm, cifrele exacte vor fi aflate după noua evaluare. În plus, cum este posibil ca mulți dintre acționarii mici să nu participe, cota statului le Petrom ar putea crește puțin.
Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de circa 50 milioane bep anual. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 787 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2021, sub două branduri, OMV și Petrom.
Petrom este deținută în proporție de 51% de OMV, iar statul român deține 20,6% din acțiuni.