Propunerea este făcută de vice-cancelarul Germaniei, social-democratul Olaf Scholz, care deține și funcția de ministru de Finanțe. Așa cum se știe, Franța este, de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, una dintre cele cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU, alături de Statele Unite, Rusia, China și Regatul Unit.
Respingând o propunere de genul celei a lui Olaf Scholz, surse competente franceze spun că actualul statut al Franței în Consiliul de Securitate al ONU este un atu diplomatic considerabil în condițiile în care principalele responsabilităţi ale acestui organ strategic al ONU constau în menținerea păcii și securității internaționale.
O propunere, spun comentatori politici ai presei franceze, care irită Parisul. Germania, acuzată în mai multe rânduri de Emmanuel Macron (cel mai recent într-un discurs rostit la 18 noiembrie în Bundestag) că este «timorată» în fața propunerilor franceze de relansare a Europei, vine acum cu sugestia ca Parisul să cedeze statutul său de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU în favoarea unui loc de membru permanent al ansamblului Uniunii Europene. Este bine știut că dezbaterea referitoare la o reformare a componenței acestui organ-cheie al Națiunilor Unite este alimentată – ceva mai voalat – de mai multă vreme de către Germania. Acum, ea este relansată într-o manieră spectaculară, dar și controversată. În contrapartidă, Olaf Scholz vine cu propunerea ca postul de șef al delegației UE la Consiliu să revină, în manieră permanentă, Franței. Nu este un secret, spun surse germane bine informate, că nu de acum, ci de ceva mai multă vreme, această idee a avut-o și Angela Merkel. «Dacă luăm în serios Uniunea Europeană, ea trebuie să vorbească cu o singură voce și în Consiliul de Securitate», a sugerat Olaf Scholz într-un discurs referitor la viitorul Europei, pronunțat la Berlin.
«Juridic și politic» – imposibil
Reacția Franței nu s-a lăsat mult așteptată. Însuși vice-cancelarul german a admis că un astfel de proiect nu poat fi pus cu ușurință în aplicare. «Din punct de vedere juridic, propunerea lui Olaf Scholz este contrară Chartei Națiunilor Unite», a declarat ambasadorul Franței la Washington, Gérard Araut, iar din punct de vedere politic, «este imposibil» de realizat. Și apoi, spun surse diplomatice franceze, Franța dispune de un «prețios» drept de veto care-i permite, alături de ceilalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate, să opună votul său unor rezoluții. Un atu diplomatic considerabil în condițiile în care principalele responsabilităţi ale acestui organ strategic al ONU constau în menținerea păcii și securității internaționale.
Ce tara este Regatul Unit asta?