11.4 C
București
miercuri, 12 mai

Un „pact istoric” între SUA și Polonia: încă 1.000 de militari americani, aflați în Germania, sunt transferați pe sol polonez

Aflat la Varșovia, în ultima etapă a turneului său european, secretarul de stat american Mike Pompeo a semnat sâmbătă, 15 august, cu ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blazczak, un acord privind întărirea prezenței militare americane în Polonia.

Punctul esențial al acordului este transferarea din Germania pe solul polonez a încă 1.000 de militari americani, ce se vor alătura celor 4.500 deja existenți în această țară.”Asistăm la încă o etapă în robusta noastră cooperare pentru garantarea securitățîi tuturor”, a declarat Mike Pompeo după semnarea acordului cu oficialii polonezi. Președintele Donald Trump a salutat, la rândul său, semnarea acordului respectiv, pe care l-a calificat a fi un „pact istoric”.

Acest acord, relatează din Varșovia corespondentul RFI, intervine în momentul în care Statele Unite și-au anunțat intenția de a-și diminua efectivele militare din Germania, pentru a le trimite către alte destinațîi. Surse americane și europene semnalează totuși o noutate în poziția Washingtonului față de Berlin, căruia Donald Trump ii reproșează nerespectarea obligațiilor financiare față de NATO.

Cu prilejul acestei vizite, Mike Pompeo a discutat, de asemenea, cu președintele și cu primul ministru ai Poloniei o viitoare „cooperare vizând dezvoltarea unui program nuclear civil în Polonia”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW