Afganistan: Joe Biden garantează încheierea retragerii trupelor americane la 31 august

Președintele american a confirmat joi presei că retragerea trupelor americane din Afganistan se va încheia, cu certitudine, la 31 august, dar a ținut să sublinieze că «nu este exclusă» preluarea controlului țării de către talibani. Corespondenţii agențiilor internaționale de presă remarcă faptul că o astfel de declarație a intervenit în condițiile în care, în ultimele zile, în nord-estul Afganistanului au loc puternice lupte între forțele guvernamentale afgane și talibani. Americanii, a spus Joe Biden, «și-au atins obiectivele» în această țară, au luptat împotriva amenințării teroriste. A recunoscut însă că «nu este exclusă» preluarea controlului țării de către talibani, dar are încredere că la Kabul va exista un guvern unit, capabil să asigure guvernarea țării și a promis sprijin în continuare poporului afgan sub formă de ajutor umanitar și în materie de securitate. Statele Unite, a precizat Biden, nu au intervenit în Afganistan în urmă cu 20 de ani «pentru a construi o națiune» , aceasta fiind «responsabilitatea afganilor înșiși» și nici «nu voi trimite o altă generație de americani să lupte în Afganistan». «Punem capăt celui mai lung război al Americii, dar vom onora întotdeauna curajul celor care l-au dus acolo», a adăugat Joe Biden. El s-a adresat de asemenea, direct, interpreților care au servit armata americană, expuși riscului represaliilor pentru că au servit forțe străine. «Există un loc pentru voi în Statele Unite», le-a promis președintele Biden. Aproximativ 18.000 afgani – interpreți, șoferi, alt personal – așteaptă să știe dacă se vor putea instala în Statele Unite, dar tratarea acestor dosare poate necesita mai mulți ani.

Afganistanul riscă să ajungă din nou în «coșmarul taliban»

În timp ce forțele americane s-au retras deja în proporție de 90%, relatează corespondenți de presă aflați în zonă, «talibanii sunt în plină mișcare» și progresează rapid în preluarea controlului țării. Trimiși ai ziarului «Times» semnalează că forțele talibanilor întâlnesc opoziția unor «soldați din forțele guvernamentale demoralizaţi și prost echipați». În nordul țării, circa 1.000 dintre ei au fugit în Tadjikistan, alungați de către talibani la începutul acestei săptămâni, iar alte câteva sute au depus armele și s-au predat. Și civilii, continuă ziarul citat, au început să fugă din calea talibanilor, dar cea mai mare parte dintre ei nu au unde să plece și acceptă ocupația. Talibanii controlează la ora actuală, scriu trimișii ziarului «The New York Times», peste 90 de districte din 421 ale țării. În zonele ocupate, talibanii încearcă să se apropie de populație, reparând instalațiile de aprovizionare cu apă, cu curent electric, în încercarea de a se prezenta competenți în a guverna țara. Numai că, în același timp, ei reinstituie regulile islamiste de viață – interzicerea muzicii, interzicerea prestării muncii de către femei, imposibilitatea ieșirii lor în afara locuinței fără a fi însoțite, plus asasinarea celor ce au servit în autoritățile guvernamentale legale . După 20 de ani de libertate, subliniază ziarul «The Australian», «coșmarul islamist» este pe cale să revină în Afganistan.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Iar ati luat batai in Afganistan, fa americanilor fa ? Dupa ce ati fugit din Vietnam, Coreea, Siria etc, acu v-au fugarit si talibanii ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW