Rusia este gata să încurajeze cooperarea spațială cu China

„Ținând cont de dezvoltarea rapidă a Chinei, de legăturile strânse și de interesele comune pe care le partajează cu Rusia, nimic nu este mai puțin normal decât favorizarea cooperării între aceste două state în sectorul spațial”, susține Dmitri Rogozin, directorul general al Societății spațiale ruse Roscosmos. China, o țară prosperă, cu un PIB în creștere rapidă și o capacitate de a folosi cercetările științifice, este un bun partener și un bun vecin al Rusiei, a declarat Rogozin pentru agenția chineză de presă Xinhua în marja Conferinței internaționale consacrate explorării spațiale ce s-a ținut în săptămâna care a trecut la Sankt Petersburg. Există numeroase situații de susținere reciprocă, unde Rusia și China au colaborat la proiecte spațiale și au partajat cunoștințe și echipamente, a explicat Rogozin. Asta arată că cele două țări sunt capabile să favorizeze o cooperare productivă și echilibrată, întemeiată pe expertiză intelectuală și tehnologică. „Avem o înțelegere reciprocă sau poziții ce coincid în cea mai mare parte a chestiunilor de politică internațională. Și atunci, spune Rogozin, de ce să nu cooperăm în domeniul spațial? Cred că acesta este cel mai bun lucru pe care să-l facem”. Referitor la dezvoltarea mondială a industriei spațiale, oficialul rus a subliniat cât de mult pot câștiga țările în încredere, tehnologie și în rezervorul de talente… De aceea China și Rusia sunt în mod cert parteneri foarte interesanți în acest domeniu”.

Dmitri Rogozin s-a referit și la importanţa colaborării în domeniul explorării spațiului profund. „În spațiul profund, dat fiind că distanța către Lună este mai mare decât cea până la Stația Spațială Internațională, susținerea noastră reciprocă este extrem de importantă. Nu știm niciodată ce se poate întâmpla, cum putem să ne ajutăm astronauții sau cum să recuperăm un echipament pierdut”, a mai spus Rogozin.

În ceea ce privește protocolul de acord semnat de către cele două țări anul acesta în legătură cu construirea unei Stațiuni internaționale de cercetare lunară, Dmitri Rogozin a subliniat importanţa acestei cooperări, cu atât mai mult cu cât ea a fost inițiată în cursul anului în care a fost marcată împlinirea a 60 ani de la primul zbor în spațiu al lui Iuri Gagarin. „Vom continua să ne susținem reciproc, să ne dezvoltăm împreună. Proiectul de creare a Stațiunii internaționale de cercetări lunare, care a fost prezentat de către Rusia și China și care este deschis tuturor, pe picior de egalitate, este – potrivit lui Rogozin – o foarte bună inițiativă… Sper că europenii și poate chiar americanii vor accepta mai târziu să se alăture acestui proiect, ceea ce în mod sigur va înlătura ultimele bariere existente în materie de activități și explorare spațială”, a concluzionat Dmitri Rogozin.


- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW