ONU, la împlinirea a 75 ani de existență, a pledat pentru „un multilateralism mai puternic și mai eficace”

Creată în 1945, după al doilea război mondial, Organizația Națiunilor Unite a celebrat luni împlinirea a 75 de ani de existență. Un prilej pentru Antonio Guterres, secretarul general al organizației, pentru a se adresa statelor membre ale planetei.

Antonio Guterres a salutat declarația adoptată cu ocazia celei de-a 75-aniversări a organizației, document ce consacră angajamentul membrilor ei de a revigora multilateralismul. „Avem nevoie de un multilateralism mai puternic și mai eficace, care combină viziunea, ambiția și impactul”, a subliniat domnia sa. „Suveranitatea națională, un principiu fundamental al Chartei ONU, a adăugat el, este însoțită de o cooperare internațională intensă, bazată pe valori comune și de responsabilități asumate pentru continuarea progresului pentru toți și pentru toate”…”Nimeni nu dorește un guvern mondial, dar noi trebuie să conlucrăm pentru îmbunătățirea guvernării mondiale… Într-o lume interconectată, a mai spus Guterres, avem nevoie de un multilateralism în care familia Națiunilor Unite, instituțiile financiare internaționale, organizațiile regionale, blocurile comerciale și de altă natură să colaboreze mai strâns și mai eficace. Avem de asemenea nevoie de un multilateralism care să fie inclusiv și să se sprijine pe societatea civilă, pe orașe, întreprinderi, colectivități și tineret”.

„Multilateralismul nu este o opțiune, ci o necesitate”

În Declarația adoptată la a 75-a aniversare a Organizației Națiunilor Unite, șefii de stat și de guvern au subliniat că „dificultățile cu care ne confruntăm sunt legate între ele și numai în cadrul unui multilateralism revitalizat reușim să le depășim „. Pandemia de Covid-19, relevă declarația, a venit să ne reamintească într-o manieră „violentă” că noi suntem ca „o verigă într-un lanţ”…”Numai lucrând împreună și dând dovadă de solidaritate vom putea învinge pandemia și vom ataca eficient consecințele ei”…”Numai împreună vom putea câștiga în lupta cu noi pandemii și alte provocări mondiale. Multilateralismul nu este o opțiune: este o necesitate în condițiile în care noi încercăm să construim o lume mai egală, mai puternică și mai durabilă”, avertizează declarația mai sus menționată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW