ONU suspendă dreptul de vot în Adunarea generală unui grup de zece state membre

În mod normal, dreptul la vot al unei țări membre a ONU este suspendat în cazul în care nu şi-a plătit cotizația de membru în ultimii doi ani.

Zece state și-au pierdut dreptul de vot în Adunarea generală a Națiunilor Unite, a anunțat purtătorul de cuvânt al ONU. Este o decizie luată deoarece aceste țări nu și-au mai plătit de mai multă vreme contribuția obligatorie la bugetul acestei instituții. Printre țările vizate figurează în special Libanul, Venezuela şi Africa Centrală. ONU a decis să activeze articolul 19 din Carta Națiunilor Unite, care suspendă dreptul la vot oricărei țări ale cărei restanţe la plata contribuției la bugetul ONU sunt egale sau superioare contribuției din ultimii doi ani. În cazul Somaliei, al Comorelor și al Sao Tomé, aceste state au fost scutite de sancțiuni anul trecut întrucât circumstanțe străine de voința lor le-au împiedicat să achite contribuțiile la buget. Anul acesta, însă, nu vor mai fi scutite de sancțiune. Aceeași soartă o au Africa Centrală, Gambia, Lesotho, Tonga, Venezuela și Yemenul, care de vinerea trecută și-au pierdut și ele dreptul de vot în Adunarea generală a ONU.

Este știut faptul că ONU se confruntă de mai multe luni cu o criză de finanțare. În general, în ultimii ani, această importantă instituție internațională a avut dificultăți în asigurarea bugetelor sale. Este vorba de 3 miliarde de dolari pentru funcționarea ONU și 6 miliarde pentru operațiunile de menținere a păcii.

Anul trecut, chiar Statele Unite, printr-o decizie a președintelui Donald Trump, a fost diminuată şi-au diminuat contribuția la finanțarea activității ONU.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW